Europa

Limburgse Weekendtip: Kanne

Kanne is een dorp dat me altijd heeft aangetrokken. Klein, fijn en een tikkeltje zuiders. Het dorp waar mergel het plaatselijk goud is, waar de kanaalboorden krioelen van fietsers en wandelaars, waar de Jeker z’n einde nadert. De afdaling richting dorpskern is uniek in Limburg. Je ziet aan het landschap dat de taalgrens ergens om de hoek ligt.

 

Door de jaren heen heb ik een band opgebouwd met Kanne. Mijn eerste bezoeken aan de deelgemeente van Riemst waren steeds voor reportages voor TV Limburg. Over de jaarlijkse rommelmarkt en over een herdenking van een neergestort oorlogsvliegtuig.

Toen dacht ik nog dat Kanne het einde van de wereld is. Nu weet ik beter. Ik kom er tegenwoordig wel vaker. Om te wandelen, of om te helpen in de school waar mijn vriendin Leonie lesgeeft.

Kanne is een dorp dat leeft en tradities in ere houdt. Waar de koninklijke Fanfare zich regelmatig toont en waar kermis nog echt belangrijk is.

 

 

MERGEL

Mergel. Ik noemde het zonet al het plaatselijk goud. Al eeuwen geleden werden er mergelblokken uit de heuvels rond Kanne gehaald. Het is ook duidelijk te zien. Veel oudere gebouwen in Kanne zijn grotendeels opgetrokken uit mergel.

In de heuvels rond Kanne en de rest van Riemst liggen kilometers en kilometers aan mergelgangen. Bekende ingangen van die groeves liggen aan de Muizenberg. Ook de Duivelsgrot is erg bekend, die ligt net op Nederlands grondgebied.

 

De zogenoemde Duivelsgrot

 

Dat het hol klinkt onder m’n voeten zal wel een illusie zijn. Toch denk ik er op heuvels als de Cannerberg en de Tiendeberg constant aan dat ik boven een complex van gangen moet wandelen. Op de Cannerberg is dat zelfs zichtbaar. Verschillende luchtkokers liggen verscholen tussen groepjes bomen. In de mergelgangen onder mijn voeten was tot 1992 een hoofdkwartier van de NATO gevestigd.

Ten zuiden van Kanne liggen de Tiendeberg en de Grootberg. Een eindje ver in de mergelgangen onder deze bergen liggen, kon zelfs gefeest worden in een feestzaal. En er is nog meer. Er worden bijvoorbeeld ook wijnen opgeslagen en champignons gekweekt.

 

Zicht op Chateau Neercanne
Een luchtkoker van het NATO-gebouw.

 

NATUUR EN WANDELEN

De verschillende wandelingen die onder de brug van Kanne vertrekken, gaan allemaal de mooie natuur in. Zowel het Cannerbos, de Tiendeberg als het Plateau van Caesters zijn Natura 2000 gebieden.

 

De Tiendeberg met op de achtergrond Kanne

 

Wandelaars die onder de brug parkeren kunnen kiezen tussen 5 wandelingen.

 • Groen: 5 kilometer: naar het plateau achter de top van de Tiendeberg.
 • Oranje: 7 kilometer: langs de Duivelsgrot en door het Cannerbos.
 • Blauw: 7 kilometer: tot aan het fort van Eben-Emael.
 • Rood: 12 kilometer: tot in Eben en terug, ook langs het fort van Eben-Emael.
 • Geel: 13 kilometer: langs de oevers van kanaal en Maas, met Lanaye als keerpunt.

 

 

OORLOG

Kanne ligt op een steenworp van het bekende fort van Eben-Emael. De hele regio werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen. Her en der zie je daar ‘souvernirs’ van. Ik denk bijvoorbeeld aan een straatnaam als de Grenadiersweg die Kanne doorkruist. Maar ook aan:

 • Aan de voet van de Tiendeberg ligt een klein militair kerkhof.
 • Op de top van de Tiendeberg staat een gedenkteken voor een neergestort vliegtuig.
 • In de velden voorbij de top van de Tiendeberg ligt een gedenkteken voor de elektrische draad. Die draad diende in de Eerste Wereldoorlog om verkeer van personen tussen België en Nederland tegen te gaan.

 

Het militair kerkhof van Kanne

 

KANAAL

In de jaren ‘30 veranderde het dorpsbeeld van Kanne drastisch door de komst van het Albertkanaal. Nu zijn de jaagpaden langs het water geliefde fiets- en wandelpaden. Fietsers die in Kanne passeren maken hier de keuze tussen een vlakke tocht langs kanaal en/of Maas, een glooiende rit door Haspengouw of een heuvelachtige klimklassieker in Wallonië.

De Brug die de twee dorpsdelen van Kanne verbindt staat er sinds 2005 in zijn huidige vorm. Ik durf het gerust een iconisch bouwwerk noemen. Met enige zin voor overdrijving: het is de Golden Gate Bridge van Riemst.

 

TOERISME

Toerisme in Kanne leeft. Onder de brug van Kanne is sinds kort het nieuwe startpunt van de meeste wandelroutes. En ook de vele mergelgrotten en oorlogsmonumenten trekken dus de aandacht.

Om af te sluiten nog enkele andere belangrijke bezienswaardigheden in Kanne die nog niet aan bod kwamen:

 • Chateau Neercanne: restaurant en vooral ook landmark.
 • Sint-Hubertuskerk: de mergelstenen parochiekerk
 • Heilig Grafkapel: een kleine kopie van de Heilig Grafkapel in Jeruzelem.
 • ENCI-groeve: een oude kalksteengroeve die nu een recreatief doel heeft.
 • De jaarlijkse rommelmarkt, elk jaar op Pinkstermaandag.

Tot in Kanne!


Meer Limburgse weekendtips lezen?