Reistips

Limburgse weekendtip: Voerense bossen

Rustiek. Groen. Afgesloten van de rest van Belgisch Limburg. Voeren is even voor de hand liggend als vergeten. De recreatieve faciliteiten van deze Limburgse gemeente zijn gekend. En ook de hoogste pieken van Vlaanderen, de Voerense bossen en kerkdorpen met ronkende namen als Moelingen, ’s Gravenvoeren en Remersdaal trekken mijn aandacht.

Met een dikke 4.000 inwoners op zo’n 50 vierkante kilometer is Voeren één van de dunst bevolkte gemeentes van Limburg. Nog een indrukwekkend cijfer: 90 wandelknooppunten zorgen voor 125 kilometer aan wandelpaden in Voeren. Ook wij gaan voor een stevige wandeling op Voerense bodem.

 

 

ONZE ROUTE

We parkeren op het pleintje tegenover de Sint-Pieters-Stoelkerk van Sint-Pieters-Voeren. Sint-Pieters-Voeren is het kleinste dorpje van Voeren. Maar niet het minste. In de eerste 200 meter van onze route zien we de commanderij al. Vroeger een onderdeel van de landcommanderij Alden Biesen. Geïnteresserd in meer locaties die met Alden Biesen te maken hebben? Klik dan even naar hier door.

 

 

Onze wandelroute is – inclusief een kleine vergissing – zo’n 16 kilometer lang. Wil je dezelfde wandelroute doen? Een kaart met alle wandelknooppunten van de Voerstreek vind je hier, of in het bezoekerscentrum van Toerisme Voerstreek. Volg vervolgens deze wandelknooppunten: 60 – 57 – 58 – 59 – 61 – 76 – 75 – 74 – 65 – 64 – 63 – 62 – 60.

DRIE BOSSEN

  • Alsbos

Na een pittige klim vanuit Sint-Pieters-Voeren is het Alsbos het eerste bos op onze route. Nog voor we goed door het poortje van het bos draaien, zien we al een vos wegschieten. Het leuke aan het Alsbos is dat het bij momenten draaien en keren is tussen de verdorde varens.

 

 

  • Vrouwenbos

Het vrouwenbos is het verrassendste bos. Na de zoveelste pittige klim en enkele boskilometers wandel je plots door een fruitplantage. Na die fruitplantage wacht nog een leuke verrassing. Het wandelpad verdwijnt en in een grote glooiende weide mag je het vervolg van de wandeling gaan zoeken. Het dorpje Remersdaal is het keerpunt van de wandeling. We maken een haarspeldbocht naar het derde bos.

  • Veursbos

Het Veursbos is een bosreservaat dat in totaal  3 bossen omvat. In een bosreservaat laten ze de natuur iets meer z’n gang gaan dan in een ‘gewoon bos’. Ook het Vrouwenbos was trouwens een bosreservaat.

Aan het einde van het Veursbos wordt de afdaling ingezet richting… de Veurs! De Veursvallei is gekend voor het typisch landschap van de Voerstreek: hagen, bossen op de heuvelruggen en daartussen weien met hoogstamplantages.

 

 

SLOW LIVING
Het valt op. Het leven in Voeren lijkt trager te gaan. Enige zin voor nuance: we zijn hier in een ontspannen sfeer. Dan lijkt het altijd wat trager te gaan. Maar er zijn wel enkele lokale initiatieven die Voeren nog meer kleur geven.

Zo komen we bij Gastenverblijf De Ezelhoeve een tafel met okkernoten tegen. In vergelijking met de winkelprijs worden ze tegen een spotprijs verkocht. Aan het einde van de wandeling komen we voorbij een huis waar appelsap te koop is. Onderweg passeren we ook een boekenruilkastje vol (gedateerd) leesvoer.

 

TOERISME

Het toerisme in Voeren boomt. Zeker nu de buitensporten zo hot zijn. De overgrote meerderheid trekt naar de Voerstreek voor een stevige wandeling (schuldig!) of fietstocht. Ik verwijs jullie graag door naar Toerisme Voerstreek en Wandelen in Limburg voor meer informatie over wandelingen, fietstochten en anderen.

 

 

 


Een Limburgse weekendtip is geen weekendvullende activiteit, maar wel een activiteit waarmee je een deel van je weekend kan vullen. Ik zoek voor deze rubriek niet naar de bekendste hotspots van onze provincie. Eerder nar kleinere, onverwachtere en rustigere locaties.

Eerdere Limburgse weekendtips die verschenen waren:

Is er in jouw gemeente ook een verrassende Limburgse Weekendtip te vinden? Stuur je suggesties naar toon@gaateensvoets.com, of laat ze achter in een reactie!

Éen Reactie

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *