Reistips

De perfecte wandeling door Brussel (5,4 km)

Ik kom niet vaak in Brussel. Hooguit een keer of 3 per jaar voor het werk. Als ik er dan toch eens moet zijn, probeer ik snel even wat highlights te spotten. Vandaar deze zelf samengestelde wandelroute van een dik uur: de perfecte wandeling door Brussel.

We beginnen onze wandeling bij een centraal punt. Het centraal station. De buurt rond het centraal station is niet meteen de aantrekkelijkste coté van Brussel, maar dat verandert snel. Slechts 300 meter verder komen we het eerste hoogtepunt al tegen.

Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal (0,3 km)

Soms spottend de goedkope versie van de Notre Dame genoemd. Maar wel één van de belangrijkste kerken van België vanwege de koninklijke huwelijken en begrafenissen. Je kan de kathedraal, net zoals Napoleon in de 19e eeuw, gratis bezoeken. Op een zonnige dag is het fijn zitten in het parkje voor de kathedraal.

We wandelen door de koninklijke Sint-Hubertusgalerijen naar de volgende halte.

Jeanneke Pis (0,8 km)

Ondertussen algemeen bekend: Manneken Pis heeft een zusje. Buitenechtelijk of niet? Geen idee… Jeanneke werd geboren in 1987 om meer toeristen naar de wijk te lokken. Je vindt haar recht tegenover de ingang van het Delirium Café, vlakbij de bekende Rue des Bouchers.

De Munt (1,1 km)

De bakermat van België. Enkel hierom een kleine omweg waard. De opera “De Stomme van Portici” werd gespeeld in de Muntschouwburg. In deze opera zat een scène die opriep tot opstand tegen de bezetter. Nederland dus. Dit leidde –via enkele omwegen- tot de onafhankelijkheid van België.

Via de Sint-Nikolaaskerk en de achterkant van het beursgebouw gaan we richting Grote Markt.

Grote Markt (1,5 km)

Je kan er over discussiëren. Maar dit zou wel eens het mooiste marktplein ter wereld kunnen zijn. De gevels met gouden accenten stralen iets sprookjesachtig uit. Sinds het ontstaan van Brussel is de huidige Grote Markt al het centrale punt van de stad. De meeste gebouwen dateren van het einde van de zeventiende eeuw (1695). Toen was er een oorlog met de Fransen waardoor een groot deel van Brussel verwoest werd. Het stadhuis was één van de enige gebouwen dat nog overeind stond.

 

Grote Markt van Brussel

 

 

Manneken pis (1,8 km)

Geen perfecte wandeling door Brussel zondere Manneken Pis. Het zowel bejubelde als bespotte symbool der Belgen. 58 centimeter groot en immer plassend. Lach zoveel je wilt. Volk trekken doet ie wel. Al was het maar om de quivraag ‘Met welke hand houdt Manneken Pis zijn flietertje vast?’ te kunnen beantwoorden.

Met een beetje geluk zie je hem met een speciaal pakje aan. Al sinds de 14e eeuw is er op deze locatie een fontein. Minstens sinds de 17e eeuw staat er een beeldje.

Onderweg naar Manneken Pis kom je iconische streetart met een afbeelding van Kuifje tegen.

 

Manneken Pis in Brussel

 

De kunstberg (2,7 km)

Mijn favoriete plaats in Brussel. De klim omhoog brengt je eerst langs een beeld van Koning Albert I en vervolgens langs de mooie gevel van het Muziekinstrumentenmuseum. Uiteindelijk eindig je op het Koningsplein. Daar staat een standbeeld van Godfried van Bouillon.

In de andere richting zie je de toren van het stadhuis en de Basiliek van Koekelberg liggen. Er volgt later een nog mooier zicht op downtown Brussel, maar eerst gaan we op visite bij de koning.

De Kunstberg dankt de naam aan de vele kunstmusea op en rond het Koningsplein. Zoals bijvoorbeeld het René Magritte Museum.  (Lees verder onder de foto.)

 

 

Koninklijk paleis en Warandepark (3,0 km)

Verwacht niet om hier de koning te zien. Het is enkel zijn kantoor, en telewerken is natuurlijk hip tegenwoordig. Tegenover het paleis ligt het Warandepark met daarachter het federaal parlement. Het warandepark stamt uit de tijd dat het zo hoorde om voor een paleis een groot plein aan te leggen.

We wandelen opnieuw over het Koningsplein, over de Regentschapstraat , langs de Kleine Zavel tot bij het Poelaertplein.

 

 

Justitiepaleis en Poelaertplein (4,1 km)

Het justitiepaleis werd eind 19e eeuw gebouwd eind. Van op het Poelaertplein heb je een schitterend uitzicht over de stad. Het plein voor het paleis is genoemd naar de architect van het paleis. Jammer genoeg is het justitiepaleis de laatste decennia bijna uitsluitend verpakt in stellingen te zien.

3 fun facts om het gebouw toch wat leuker te maken:

  • Een kopie staat in Lima, Peru.
  • Adolf Hitler was een grote fan van de looks van het gebouw.
  • Het justitiepaleis is groter dan de Sint-Pietersbasiliek in Rome.

Eindpunt in De Marollen (5,4 km)

Aan de rechterzijde van het justitiepaleis staat een lift die je naar de Marollen brengt. We wandelen door de Marollen en eindigen aan het station Brussel-Kapellekerk. Met wat geluk zie je hier actie in het lokale skatepark.

 

Skatepark in Brussel

 

Ben je op zoek naar minder klassieke plekjes in Brussel? Lees dan mijn blog met 10 verrassende Brusselse tips.

 

Hoe kan je de perfecte wandeling door Brussel nog pimpen?

 

Kunstberg Brussel

8 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *