Skopje FYROM Macedonië couchsurfing
Algemeen,  Reistips

7 redenen om te couchsurfen

Tijdens mijn reis door de Balkan in mei 2014 heb ik Couchsurfing voor het eerst leren kennen. De site waarop je (gratis) je zetel kan aanbieden aan een backpacker wint aan bekendheid. Toch staan nog steeds heel wat mensen sceptisch tegenover couchsurfing. Ik niet, en wel om deze 7 redenen.

1. Je leert makkelijk mensen kennen

In de eerste plaats je gastheer al. Even later de roommates of ouders van de host. En voor je het weet zit je samen met de vriendengroep van je host op een terras waterpijp te roken en pintjes te drinken. Als je geluk hebt, komt ook de grootvader eten op zondag.

2. Je leert ook de cultuur kennen

Niks leuker dan bestuderen hoe andere culturen leven. Wat mij betreft de beste van de redenen om te couchsurfen. Het is de ideale manier, omdat je helemaal wordt ondergedompeld in de leefwereld van je host.

3. Je eet streekproducten

In Athene overkwam het me dag na dag. Een tafel vol met griekse specialiteiten. Natuurlijk moest dat niet, maar daarom was het niet minder genieten! En ook heel handig: je gastheer spreekt de plaatselijke taal en kan dus zonder problemen de juiste groenten bij je cevapcici bestellen.

Griekenland, Athene
Een Griekse maaltijd, met dank aan mijn host.

4. Leuke stadswandelingen

Als je host tijd heeft, maakt hij/zij vaak tijd om je de mooiste plaatsen van de stad te laten zien. Mooi meegenomen is dat ze vaak plaatsen kennen waar zelfs Lonely Planet geen weet van heeft.

5. Je kan talen oefenen

De voertaal tijdens het couchsurfen is meestal Engels. Maar eigenlijk kunnen alle talen geoefend worden. Zo sprak ik Duits met de moeder van mijn Griekse host Ilias en zowaar Frans met zijn grootmoeder. Of dat probeerden we toch. Lees hier meer over mijn verblijf in Athene!

6. Het is goedkoop

Geld is voor mij niet de drijfveer om te couchsurfen, maar het is wel een leuke bonus. Als een jeugdherberg het alternatief is, spaar je per nacht 10 à 20 euro uit.

7. Het is wél veilig

Ok, je blijft overnachten bij mensen die je van haar nog pluim kent, maar er is wel een systeem om hosts een positieve of negatieve recensie te geven. Wie slechte bedoelingen heeft, valt dus onmiddellijk door de mand. Wanneer je eenmalig een bedrag van 15 euro betaald, wordt je gezien als ‘verified member’ en heb je nog meer geloofwaardigheid.

Glyfada Griekenland Couchsurfing
Ontbijt met zicht op zee bij mijn host in Glyfada.
Skopje Macedonië couchsurfing
Mijn slaapplaats in de Macedonische hoofdstad Skopje.

Alleen Reizen

Zo, dat waren de redenen om te couchsurfen. Aansluitend bij dit thema verwijs ik ook graag door naar mijn artikels over alleen reizen: de voordelen en de nadelen.

4 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *