Yellow Bastion in Sarajevo
Europa,  Mijn ervaringen

Citytrip Sarajevo: Kleine broertje van Istanboel of Jeruzalem?

Het moet gezegd: als de Rode Duivels geen EK-kwalificatiematch in Bosnië speelden was ik nog nooit op Citytrip in Sarajevo geweest. Toch is Sarajevo een topstad. Misschien wel de gezelligste stad van de Balkan. Historici, foodies en shoppers kunnen er hun hart ophalen.

“Two beers, please.”
– “We don’t serve alcohol.”
“Oh, ok…”

Dat is balen natuurlijk. Zeker na een fikse klim naar “The Yellow Fortress”, misschien wel het mooiste plekje van Sarajevo. Het uitzicht over de oorlogskerkhoven, het oude centrum van de Bosnische hoofdstad en de omliggende heuvels is prachtig. Gelukkig is er wel huisgemaakte limonade, lekker fris.

Sarajevo
Zicht op Sarajevo.

Istanboel?

Wat meteen in het oog springt, zijn de tientallen minaretten. Het oude centrum van Sarajevo heeft dankzij de gezellige drukte en smalle steegjes de sfeer en de look die ik me van Istanboel voorstel. Wel in het klein natuurlijk. Bijna de helft van de Bosniërs is moslim, vandaar dus het ontbreken van alcohol in verschillende bars.

Of Jeruzalem…

Als Sarajevo vergeleken mag worden met Istanboel, dan is een vergelijking met Jeruzalem eigenlijk ook op zijn plaats. Op 10 minuten wandelen kom je de Gazi Huzrev-beg moskee, de Heilig-Hartkathedraal en een synagoge tegen.

Genoeg te zien voor wie graag religieuze bouwwerken bezoekt. En ook geschiedenisliefhebbers zullen hun tijd omkrijgen. Op 28 juni 1914 gaf Gavrilo Princip op een brug over de rivier Miljacka letterlijk het startschot van de Eerste Wereldoorlog. Een klein bordje op de brug herdenkt de moord op aartshertog Franz Ferdinand.

Ook de sporen van de Bosnische burgeroorlog zijn overal in de stad nog te zien. Kogelgaten en oorlogskerkhoven zijn alomtegenwoordig. In het oorlogstunnelmuseum is zelfs nog een tunnel te zien die in de jaren ’90 gebruikt werd om tijdens de belegering van Sarajevo te ontsnappen.

Hond op oorlogskerkhof Sarajevo
Een straathond waakt over de oorlogsgraven.

Cevapcici

Ga ik het in elke post over een balkanland over cevapcici hebben? Ja. Sorry. Het is gewoon zo lekker. Zo lekker dat we het op 24 uur tijd 3 keer hebben gegeten in Sarajevo. Een andere balkanlekkernij waar ik niet over uitgepraat geraak is trouwens burek, een soort van bladerdeeg gevuld met alles. Echt alles, maar meestal gehakt. Conclusie: ’t is ook een stad voor foodies! Of toch voor de vleesliefhebbers…

cevapcici sarajevo
Dit is de lekkernij.

Mostar

Twee uur ten zuiden van Sarajevo ligt Mostar, met zijn “Stari Most” misschien wel de trekpleister van Bosnië. Jammer genoeg was er niet genoeg tijd voor deze verplaatsing. Maar een deel van het land hebben we vanuit de auto wel kunnen ontdekken.

De goedkoopste manier om in Sarajevo te geraken is namelijk vanuit Eindhoven of Dortmund op Tuzla vliegen. Met een huurauto ben je in ongeveer twee uur tijd in het hartje van Sarajevo. Een rit over kronkelige wegen, door het ongerepte binnenland. Nog een opmerkelijke vaststelling: de meeste Bosniërs zijn onwaarschijnlijk hoffelijk in het verkeer.

Rode Duivels

Nog een bewijs van vriendelijke Bosniërs is dit filmpje. Na het gelijkspel tussen Bosnië en België was er van rivaliteit geen sprake. Tientallen Belgen keerden in een Bosnisch truitje huiswaarts. Oh ja, de wedstrijd werd in Zenica gespeeld, de vierde stad van Bosnië. Een gatlelijke stad.


Bezocht: oktober 2014
Duur: 3 dagen
Verblijf: Franz Ferdinand Hostel (Beste locatie ooit!)

Ondertussen bezocht ik ook Banja Luka, de tweede stad van Bosnië en Herzegovina. Lees mijn verslag hier!

9 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *