Europa

Origineel citytrippen: Banja Luka, Bosnië

Gevloekt dat ik heb. Een week thuis en Het Belang van Limburg brengt een weekendartikel over een citytrip Banja Luka, een kleine stad in Bosnië en Herzegovina. En ik maar denken dat ik de eerste Belgische toerist ooit in Banja Luka was.

De luchthaven in Banja Luka is tekenend. Onze vlucht is de enige aankomende van de dag en de bagage wordt met een tractor uit het vliegtuig gehaald. Het zorgt voor de nodige animo bij de reizigers.

Banja Luka is helemaal niet te vergelijk met Sarajevo, mijn eerdere ervaring met Bosnië en Herzegovina. De sympathieke eigenaar van ons appartement denkt maar het zijne van ons bezoek:

“Wat is de reden van jullie bezoek? Wat gaan jullie je in godsnaam 3 dagen doen hier?”

Daar kicken we natuurlijk een beetje op…

Klein, maar fijn

De eerste dag bezoeken we de opmerkelijkste gebouwen van het kleine stadscentrum. Het grootste bouwwerk is het kasteel aan de oevers van de Vrbas. Je kan hier de muren beklimmen voor een zicht op de stad of de rivier of gewoon wat in het gras gaan zitten. Veel volk is er niet, op wat lokale jongeren na. In het restaurant in de kasteelmuur kan je in een originele setting dineren.

De andere highlights van het centrum zijn de Christus Verlosserkathedraal en de Ferhat Pasha Moskee. Op onze laatste dag ontdekken we ook nog de vreemde Sint-Bonaventure Kathedraal.

Bekijk onderaan dit artikel zeker de fotoreeks!

Bosnische horeca

Wat opvalt in Banja Luka is de zeer degelijke en betaalbare horeca. Wij gingen eten in enkele ‘grotere’ zaken zoals Restaurant Balkon en Agape en betaalden naar Belgische normen nog altijd weinig. De sushi die elke reis wel besteld wordt, was niet memorabel. 😉

Wel een specialiteit in Banja Luka: Popcorn! In de winkelstraten staan verschillende kraampjes met popcorn in alle smaken.

Langs de rivier zijn er leuke terrasjes voor mensen die graag voor de ‘trage citytrip’ gaan. Het leukste terrasje was op het dek van een bootrestaurant.

 

Zona Rekreativna

Wat rond ons appartement, naast het plaatselijk wijkkerkje, meteen opvalt zijn de heuvels en de natuur ten zuiden van de stad. Ideaal voor een actieve zondag dus. We kunnen stellen dat we ons goed hebben gemixt met de lokale bevolking, want we hadden blijkbaar niet als enige het idee de heuvel met oorlogsmonument te beklimmen. Heel de stad liep er te paraderen. Echt wel een leuke activiteit trouwens, met een mooi uitzicht op het stadscentrum.

Citytrip Banja Luka, de conclusie

Om nog even terug te komen op de vraag van onze huisbaas…

We hebben ons 3 dagen kunnen amuseren tijdens de citytrip in Banja Luka. Het is de aanwezigheid van de rivierterrasjes en de heuvels die het ‘m doet.

Een dag minder had ook wel volstaan. Dus een tip: Zoek een dagexcursie zoals bijvoorbeeld de watervallen van Krupa na Vrbasu.

 

Meer lezen over reizen in de Balkan?

3 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *