Algemeen,  Reistips

Op vakantie met je zwangere vriendin (10 tips)

Een positieve plas met positieve impact. En plots ga ik op vakantie met een zwangere vriendin Tijdens onze reis naar Malaga zat er een kleine Voets in de buik. Al zo’n 6 maanden ver was Leonie. Maar hoe doe je dat eigenlijk, op reis gaan met je zwangere vriendin?

Er zijn wellicht veel mensen die je raad gaan geven. Of ongevraagd hun mening, daar kan je ook niet om heen.

“Ga niet met het vliegtuig!”

“Wat als er iets gebeurt?”

“Is het daar niet te warm?”

“Mag je daar wel alles eten?”

“Heb je de ziekenhuizen in de buurt opgezocht?”

Misschien ontkracht ik mijn onderstaande tips nu, maar… Doe vooral waar je jezelf comfortabel bij voelt. Dat is eigenlijk de belangrijkste en dus ook de eerste tip.

En nu de rest.

2. Geen extreme hitte of zon

Midden juli, en wat doen wij? Wij gaan naar Malaga. Dus we volgen deze tip zelf helemaal niet. Maar je snapt het punt natuurlijk wel: voor een trektocht in de Marokkaanse woestijn of roadtrip door Death Valley is het misschien niet het moment nu.

3. Hotel met verkoeling

Er schijnt niets zo vervelend als hitte tijdens de zwangerschap. Zorg dus voor een kamer met airco. Een zwembad is ook een dikke plus. Al is het maar om eens te pootjebaden. Verkoeling is welkom!

4. Centrale ligging

De locatie van je hotel kan ook een extra aandachtspuntje worden. Een hotel in het centrum van een stadje kan net iets aantrekkelijker zijn.

Je vriendin heeft misschien als eens iets gezegd over ‘zware benen’ of ‘dikke voeten’. 😉

5. Doe wat je gewoon bent

Wij hadden oorspronkelijk een reis naar Sri Lanka gepland. Omdat dit voor mijn vriendin de eerste tropische reis zou zijn, beslisten we om niet te gaan.

Ik zeg niet dat je zo’n reis niet moet doen, maar maak wel de afweging voor jezelf. Wie weet was het voor ons inderdaad probleemloos verlopen of is het voor jou helemaal geen issue, maar wij voelden ons er niet comfortabel bij. Zeker niet na het zien van een foto van een plaatselijk ziekenhuis.

Bijwerking: extra jaloezie ten opzichte van vrienden die wél naar Sri Lanka gingen. 😉

6. Check de plaatselijke muggen en noodzakelijke inentingen

Wanneer je vriendin zwanger is, krimpt het lijstje met mogelijke bestemmingen. Malaria en zika wil je natuurlijk vermijden.

En als er vaccinaties nodig zijn, bevraag je je ook best goed. Sommige inentingen worden liefst niet gezet tijdens een zwangerschap.

7. Is je vriendin fit to fly?

Bij een zwangerschap die zonder complicaties verloopt wel. Maar vraag voor de zekerheid toch maar zo’n attest bij de gynaecoloog. Bij RyanAir is zo’n formulier vanaf 28 weken zwangerschap zelfs verplicht.

Onze gynaecoloog schreef het attest trouwens niet zomaar. Ze heeft eerst nog een extra onderzoek naar de baarmoederhals gedaan.

Let op: vanaf 36 weken is vliegen niet meer toegestaan bij de meeste maatschappijen, en bij meerlingen zelfs vanaf 32 weken.

8. Neem wél een rugzakje mee

Ik doe dit normaal nooit, zeker niet op citytrip. Maar dit keer wel. Altijd wat water (en zonnecrème!) bij de hand hebben is gewoon heel handig.

9. Ideaal moment voor (de eerste) babylectuur

Op vakantie heb je eindelijk nog eens tijd om te lezen. Of het nu op een Portugees strand, aan een Grieks zwembad of in een Boliviaanse bus is.

Het perfecte moment dus om je in babylectuur te verdiepen: twee boeken die wij kunnen aanraden zijn Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt! van Kluun en Mijn Baby van Mama Baas.

10. Conclusie

Het zijn mijn aanbevelingen en tips, gebaseerd op hoe wij reizen. Natuurlijk is iedere zwangerschap anders en heeft iedereen z’n eigen gewoontes en standaarden. Je doet er dus helemaal mee wat je wil! 😉

En vooral…

Geniet van de vakantie met je zwangere vriendin. Het is een speciale vakantie.

Meer lezen over reizen met kinderen?

8 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *