uitzicht Plovdiv Bulgarije
Europa

Waarom naar Rome als je naar Plovdiv kan?

Hét argument om Plovdiv te bezoeken: Plovdiv is zoals Rome. Alleen ligt de stad in Bulgarije, en niet in Italië. Plovdiv heeft een enorm rijke geschiedenis en is net zoals de Italiaanse hoofdstad op en rond 7 heuvels gebouwd. En er zijn tal van Romeinse sites. Oké, Rome is veel groter en er is misschien meer te zien, maar toch wint Plovdiv, op verschillende vlakken.

 

  • Plovdiv is goedkoper.
  • Plovdiv is rustiger.
  • Plovdiv is vriendelijker voor toeristen.

Dat laatste is omdat er minder toeristen zijn natuurlijk. Twee Nederlanders, een minibusje vol Britten en een koppel Fransen. Dat zijn de toeristen die we tegenkomen tijdens ons verblijf.

Topverblijf

We verblijven in The Stay Hotel in het centrum van Plovdiv. Een gloednieuw hotel met een hip interieur. De prijs die we betalen? 17 euro per persoon per nacht. Zoek dat maar eens in Rome. 😉

Voor het ontbijt gingen we naar de Italiaans-Bulgaarse zaak Dolce Fellini. Een absolute aanrader.

Romeinse erfenis

Plovdiv pakt zelf uit met het feit dat er 200 archeologische sites zijn. Je komt er inderdaad talloze tegen als je door de straten loopt. Een deel daarvan stamt uit de Romeinse tijd. Een Romeins theater, een forum en een oud stadion bijvoorbeeld. Enkel het theater is betalend. De rest is gratis te bezoeken.

 

 

Het punt dat Plovdiv echt goedkoop is, is al gemaakt. Ook voor maaltijden mag je de prijzen die ze in Rome tellen een paar keer halveren.

De heuvels maken de stad

Een toeristisch bezoek aan Plovdiv zal altijd vermoeiend zijn. Gewoon omdat er hoogtemeters gemaakt moeten worden. De overblijfselen van de oudste nederzettingen liggen op Nebet Tepe. Heuveltje op dus! En het theater ligt ook tegen de flanken van een heuvel. Gelukkig ligt er aan de ingang van het theater een gezellig terrasje om even uit te puffen.

Wij beklommen ook nog Danov Hill en Alyosha Hill. Beide heuvels geven mooie zichten op zowel de stad als de omgeving. Alyosha Hill wordt als recreatiegebied gebruikt door fietsers, joggers en wandelaars.

Een gouden raad: smeer iets tegen de muggen!

 

Parijs-Roubaix

De oude stadskern van Plovdiv ligt tussen Nebet Tepe en het theater. Uiteraard ook op hoogte. Typisch zijn de kasseien waar die van Parijs-Roubaix niets tegen zijn. Enkel bewoners kunnen hier met de auto komen, wat het een erg ontspannen deel van de stad maakt. Nog een winstpuntje voor Plovdiv trouwens, die rust.

De typische huizen in de oude stadskern zijn vaak te bezoeken. Wij kozen voor Hindliyan House.

 

Kapana

Kapana is sinds kort de hotspot voor iedereen die zich ‘hip’, ‘coffee lover’ of ‘streetart lover’ noemt. Vroeger was dit een verloederde buurt met veel leegstand. Nu is de buurt opgewaardeerd. Net op tijd, want Plovdiv is in 2019 de culturele hoofdstad van Europa.

Conclusie

Plovdiv is een topstad. Met voldoende bezienswaardigheden, een prachtige setting en spotgoedkope hotels. Wil je Plovdiv zelf eens bezoeken? Aarzel niet en vraag gerust nog wat meer tips!

Meer lezen over reizen in Oost-Europa?

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *