Mijn ervaringen

Een gezinsvakantie in Slovenië met 7 hoogtepunten

Door sommigen werd Slovenië bestempeld als een ‘unieke bestemming’. Voor mij leek het de ideale locatie in Europa voor een gezinsvakantie. Hier som ik met enthousiasme als grootste reissouvenir de 7 hoogtepunten van onze gezinsvakantie naar Slovenië op.

Voor mij was het niet de eerste keer in het land van de Julische Alpen. In Ljubljana begon in 2014 mijn soloreis door de Balkan. Zo’n 8 jaar later keer ik terug. Voor Leonie is het de eerste kennismaking met een Balkanland. En met Miel erbij was deze gezinsvakantie naar Slovenië  trouwens ook de eerste autovakantie die we als gezin deden.

Tolmin Gorge

Deze (relatief) koele en groene kloof is onze eerste kennismaking met de Sloveense natuurpracht. Duidelijk aangegeven nummertjes brengen je naar de bijzonderste plekjes van de Tolmin Gorge. Aan jou de keuze om je aan de nummering te houden of voor een eigen interpretatie te gaan. De volledige route is slechts 3 kilometer, maar de beklimmingen maken het toch tot een wandeling die net genoeg zweet laat vloeien om het ‘pittig’ te noemen.

Kostprijs: 9 euro per persoon
Parkeren: P1 (betalend) ligt aan de ingang. P2 (gratis) op zo’n 15 minuten stappen.

 

Gezinswandeling in Slovenië Tolmin Gorge

 

Meer van Bled

Het uithangbord van Slovenië. Een kasteel dat boven het meer uittorent, bootjes allerhande, waterpret, enkele hikes naar wonderlijke panorama’s en een unieke kerk op een rotseiland. Het zijn de ingrediënten om van het meer van Bled één van de mooiste meren van Europa te maken. Wij bleven er een half dagje, op maat van Miel. Op het programma: een boottochtje naar het eiland, speeltijd op een keienstrand en een avontuurlijke wandeling naar Ojstrica, te zien op onderstaande foto.

Kostprijs: 15 euro per persoon voor de boottocht
Parkeren: Wij parkeerden aan de westkant van het meer, op Parking Mala Zaka. Rond 10.30 uur namen we één van de laatste plekjes op deze kleine parking in.

 

Meer van Bled Slovenië Het meer van Bled

 

Skofja Loka

Een pareltje op slechts 20 minuten rijden van ons verblijf. Skofja Loka lag als te bezoeken stadje in de weegschaal met Kranj. Het kasteel aan de rand van de stad en Jesharna, de Italiaan met goede reviews, gaven de doorslag om Skofja Loka te bezoeken. Het is een gezellig, klein en typisch Sloveens stadje. Op een uurtje ben je bij alle bezienswaardigheden gepasseerd: de oudste brug van Slovenië, het kasteel met bijhorend park, Mestni Trg en de twee kerken. Met tussenstops zoals een ijsje of een terrasje kan je een dagdeel in de stad spenderen.

Parkeren: We kozen voor een gratis parking aan de noordzijde van het oude centrum: Parking Novi Svet.

 

Skofja Loka, Slovenië Het oude centrum van Skofja Loka

 

Ljubljana

Ljubljana, de stad waar dus in 2014 mijn soloreis door de Balkan begon. Een prachtige kleine hoofdstad met meerdere troeven. De grootste is ook de hoogste: Ljubljanski Grad! Weer een allesoverschouwend kasteel dat een klim waard is. Deze keer gaan we niet te voet omhoog. We kiezen voor een enkeltje in de funicular. Een leuke ervaring voor Miel en een mooi zicht op de Sloveense hoofdstad en omgeving. De afdaling doen we te voet, waardoor we ook nog in het oudste gedeelte van de stad komen.

Andere landmarks op onze stadswandeling door Ljubljana zijn Trg Republike, Kongresni Trg, de drievoudige brug naar Preseren Trg, de beroemde roze Franciscanenkerk en Stari Trg. Nee, ik ben geen klinkers vergeten in de voorgaande opsomming. Trg is zo’n typisch Sloveens woord zonder klinkers. Moeilijk voor ons, perfect normaal voor een Sloveen. Het woord ‘trg’ betekent ‘plein’.

Kostprijs: We betaalden 2 euro per persoon voor een enkeltje met de funicular.
Parkeren: Een opvallend rustige centrumparking onder Trg Republike.

 

Gezinsvakantie in Slovenië Groepsfoto!

 

Ljubljana Zoo

Ons tweede dagdeel in Ljubljana was er eentje om Miel te plezieren, het is per slot van rekening een gezinsvakantie. Maar wie mij goed kent, weet dat ik ook een stille minnaar van zowat eender welke dierentuin ben. Uniek aan de Zoo van Ljubljana is dat een deel van de dierenverblijven wat dieper in de bossen ligt. Tegen de flanken van een heuvel. Het is flink klimmen om de rendieren, beren en lynxen te zien. Met ook de dierentuinen van Zagreb, Belgrado en Skopje op m’n palmares, durf ik zeggen dat die van Ljubljana de beste van de Balkan is.

Kostprijs: Per volwassene 16,5 euro. Miel was gratis.
Parkeren: Knal voor de hoofdingang ligt een gratis parking. Even positief verschieten.

 

Meer Bohinj met het gezin Waterpret aan het Meer van Bohinj

 

Meer van Bohinj

Omringd door hoge bergen, omzoomd door keienstranden en minder toeristen dan het meer van Bled. Met zicht op de hoogte toppen van de Julische Alpen gingen we hier tweemaal pootjebaden. Een verfrissende plons voor ons. En voor Miel een paradijs waar hij ongestoord afgesleten stenen in het water mocht laten spetteren. Het grootste verschil met het meer van Bled: de toeristen zijn hier grotendeels van Sloveense afkomst. Behalve de buren rechts en links van ons: Antwerpenaren. Altijd gezellig natuurlijk.

Tip van het huis: rij wanneer je het meer ziet naar rechts over de stenen brug en volg de wegwijzers naar parking 4. Zo kom je aan een uitgestrekt keienstrand met ongetwijfeld nog een plekje vrij in de schaduw. Iets drinken, lunchen of dineren kan er bij Restaurant Kramar Bohinj.

Kostprijs: Toegang tot het strand is gratis. Gezien het toerisme is eten en drinken voor Sloveense normen iets duurder dan gemiddeld, maar nog steeds schappelijk.
Parkeren: Op parking 4 dropten we onze auto. Hier betaal je wel 3 euro per uur in het hoogseizoen.

 

Kleuter bij meer van Bohinj Meer van Bohinj

Homestead Tesnak

We verbleven tijdens onze gezinsvakantie in Slovenië bij Homestead Tesnak, in het groene heuveldorpje Hotavlje. De verbouwde boerderij met een handvol appartementen ligt aan de frisse schaduwkant van een klein dal, naast de enthousiast luidende dorpskerk en aan de oevers van een rustige beek. Een ideale setting voor ons. Miel is gecharmeerd door de katten, paarden en de kleine speeltuin op het domein. Wij vooral voor de rust, frisse lucht en het volledig huisgemaakt ontbijtbuffet. Ik kan een verblijf bij Dusan en Marjeta enkel aanbevelen. De boeking deden we via AirBnb, maar het kan ook gewoon via hun eigen website.

 

Homestead Tesnak in Slovenië Homestead Tesnak

 

 

 

 

2 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *