Natuur Vakantiehuis Achterhoek
Mijn ervaringen

Natuur en rust in de Achterhoek: 7 tips

Je ochtendkop koffie laten doorlopen met tsjilpende vogels op de achtergrond. Die kop vervolgens leegslurpen terwijl de eerste zonnestralen een streep licht het boshuisje binnen werpen. Een dagje vol natuur in de Achterhoek kan niet beter starten. Drie dagen lang geniet ik er van de groene highlights, rust en mijn verblijfplaats: Vakantiehuis Achterhoek.

Mij vakantiehuis ligt in Winterswijk. Verscholen tussen de bomen in domein ’t Kooiveld. Niet verbazend, want de gemeente Winterswijk wordt gekenmerkt door groen en waardevolle natuur. ’t Zal niet verbazen: dé toeristische troef van de regio.

 

Vakantiehuis Achterhoek
Vakantiehuis De Buizerd – Vakantiehuis Achterhoek

Korenburgerveen

Mijn eerste kennismaking met natuur in de Achterhoek ligt zelfs op wandelafstand van het vakantiehuis. Tijdens een rondje van 4,5 kilometer naar en door het Korenburgerveen kom je geen meter verhard tegen. Op het Korenburgerveen is het eerste houten pad van de driedaagse een feit. In dit geval leidt dat pad naar een uitkijktoren, voor een vogelperspectief op de omgeving. Na enkele tientallen tredes de hoogte in worden de rust en natuur die de regio typeren nog duidelijker.

 

Korenburgerveen

Wooldse Veen

Flirtend met de Duitse grens is het hier opnieuw tijd om plankenpaden te betreden. Ik vind het Wooldse Veen nog iets mooier en specialer dan het Korenburgerveen. De plankenpaden zijn langer, de zon laat zich een eerste keer zien en het is er muisstil. Op wat gierende wind na. Buiten mijn geparkeerde auto is er geen enkele vorm van gemotoriseerd verkeer in de buurt. Na een eerste strook hout onder de voeten kom je aan de Duitse grens. Ook dat geeft de wandeling iets speciaal. Je kan trouwens niet naast de grens kijken. Een reeks grenspalen wacht je op bij een minieme uitkijktoren.

Wooldse Veen Wooldse Veen

Steengroeve Winterswijk

Steengroeves hebben me altijd al gefascineerd. Ze veranderen het landschap ingrijpend, maar zijn vanuit visueel standpunt uniek. Dus ging ik ‘snel’ een kijkje nemen bij de steengroeve van Winterswijk. En wat bleek? Ze hebben het daar goed aangepakt. Tijdens de zomermaanden worden er in de groeve openluchttheaters georganiseerd. Voor nieuwsgierigen die buiten het seizoen komen piepen, is er een korte wandelroute met verschillende uitzichtpunten. Rechts kijk je in de groeve die momenteel nog ontgonnen wordt. Links kijk je in een oud gedeelte van de groeve. Hier mag de natuur z’n gang gaat.

Ik was in ieder geval onder de indruk van de uitzichten en de werkwijze: een industrieel landschap teruggeven aan de natuur, bereikbaar maken voor nieuwsgierigen of liefhebbers en de nodige duiding voorzien op infoborden. Welgemeend: sterk werk!

Zwillbrocker Venn & De Leemputten

De schrijfwijze van ‘Zwillbrocker Venn’ doet het misschien al vermoeden: ’t is in Duitsland te doen! Ik had niet het geluk, maar in dit natuurgebied kan je enkele maanden per jaar flamingo’s spotten. Maar ook tijdens flamingoloze maanden haalt de amateur-ornitholoog zijn of haar hart op. Tijdens een rondwandeling van zo’n 7 kilometer krijg je verschillende zichten op het vogelrijk en mensenarm vijvergebied voorgeschoteld.

Parkeren kan bij Eetcafé Haak & Hoek. Gesloten op de dag van mijn bezoek, maar zo te zien een ideale zaak om (met kinderen) een pitstop in te lassen. Bij dezelfde parkeerplaats kan je een rondwandeling tussen de oude leemputten aanvangen. Langs het water, over houten paden en met de nodige uitleg over wat die leemputten precies zijn. De moeite, op voorwaarde dat de benen nog niet te stram zijn na de eerdere kilometers.

 

Zwillbrocker Venn
Zwillbrocker Venn

’t Hilgelo

Een toplocatie voor recreatie. ’t Hilgelo is een grote waterplas met zandstrandjes, horeca, zwemzones en alles wat erbij komt kijken. Mijn kennismaking met ’t Hilgelo in november smaakt meteen naar meer. Een andere wandelaar weet me te vertellen dat er tijdens de zomermaanden van ‘Ibiza vibes‘ gesproken kan worden. Ik geloof hem, maar kan het (nog) niet staven.

De faciliteiten bij de gerestaureerde Sevink molen vormen een kinderparadijs: kinderboerderij, speeltuin, pannenkoeken en een zandstrand op slenterafstand.

t Hilgelo

Vakantiehuisje Achterhoek

Het vakantiehuisje is zelf ook een natuurlijke troef. Nog nooit verbleef ik in zo’n rustige setting. Omringd door bomen en onverharde wegen scheppen de houten wanden en retro koelkast de juiste bossfeer. Ik bezoek het huisje en de regio rond Winterswijk in samenwerking met Vakantiehuis Achterhoek. Deze organisatie van onderneemster Laura verhuurt 6 vakantiehuisjes in het kleinschalig natuurpark ’t Kooiveld. Ik verblijf in vakantiehuis De Buizerd in ruil voor een herfstige fotoreeks van de woning en de omgeving.

 

Bredevoort

Niet heel het weekendje natuur in de Achterhoek moet op wandelschoenen gedaan worden. Rond Winterswijk liggen twee vestingsteden: Groenlo en Bredevoort. Groenlo is wat groter en bekender, maar Bredevoort ligt pal op mijn terugweg bij vertrek en is zeker een tussenstop waard. Bredevoort is een echt kunstenaarsdorp met galerijen, self service boekenwinkels en pittoreske steegjes. Maak tijdens een wandeling door het dorp zeker tijd voor het vestingpark met theehuisje, het trio aan kerken, de molen ‘Prins van Oranje’ en Stadsbrouwerij de Borghman. Hun tripel is een aanrader!

Tip van deze fotograaf! In het vestingpark staat een artistieke fototentoonstelling, een initiatief van het Oostgelders Fotografen Collectief.

Bredevoort in de Achterhoek

De Achterhoek?

In België is de natuur in de Achterhoek (nog) niet zo bekend. In één zin: ik durf te gokken dat er geen enkele Vlaamse gemeente is met meer landbouwers of natuurgebieden dan het Nederlandse Winterswijk. Het landschap is extreem landelijk te noemen. Met alleenstaande boerderijen in een bouwstijl die ik inderdaad met ‘noordelijker dan onze contreien’ associeer. Rode steen, witte ramen, donkere houten afwerkingen en hier en daar een dak met begroeiing. Bij één van die boerderijen wappert een vlag in groentinten. Eentje die ik nog nooit eerder zag, maar wel her en der in de Achterhoek opduikt. Opzoekingswerk leert me dat het de onofficiële vlag van de Achterhoek is. Geïnspireerd op het landschap van weilanden, bossen en door bomen geflankeerde wegen.

 

 


 

Meer lezen over reizen in Nederland?

Samenwerking

Dit artikel kwam tot stand na een samenwerking met Vakantiehuis Achterhoek. Ben je zelf eigenaar van een vakantiewoning en getriggerd door dit artikel? Stuur dan gerust een mailtje naar toon@gaateensvoets.com.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *