Mijn ervaringen

Kindvriendelijk weekendje in en rond Roompot Gulpen

Een weekendje weg in de herfst. Met een nazomer zoals die van 2022 was het een goede beslissing! We trokken de grens over voor een weekend vol kindvriendelijke uitstapjes nabij Roompot Gulpen, in de natuur van Zuid-Limburg. De uitstapjes op de planning: Gulpen zelf, kinderparadijs Vaals en nog meer kinderpret in Valkenburg.

We geven onze ogen de kost. Een glooiend goudgroen herfstlandschap op minder dan een uur rijden van thuis. “Waarom kwamen we hier nog nooit eerder?” is de vraag die ik me stel. Miel wandelt met de herfstzon op de snoet flink aan de hand mee naar het winkeltje van Roompot Gulpen. Op weg naar ochtendlijke croissants zien we slechts een glimp van de mooie landschappen die Zuid-Limburg te bieden heeft. De volgende dagen ontdekken we het park én de omgeving. Op maat van onze kleuter van 3 jaar.

Roompot Gulpen

We verblijven in Roompot Gulpen, een paar kilometer ten zuiden van het centrum Gulpen. Dit modern park is tegen een heuvel gebouwd. Resultaat? Flink klauteren en prachtige uitzichten. We slapen in één van de woningen die in de heuvel lijken te zijn gebouwd, met 2 slaapkamers ruim genoeg voor ons.

landschap Zuid-Limburg
Een typisch landschap in Zuid-Limburg.
Roompot Gulpen
Roompot Gulpen, tegen een heuvel gebouwd.

Een bezoekje aan de speeltuin bij de ingang van het park is ’s avonds onze aperitief op weg naar de échte eettent. Belgen maken soms grapjes over de culinaire kwaliteiten van Nederlanders. Restaurant The Dill weerlegt dit vooroordeel meteen. De gegrilde zalm, Javaanse kip en kinderspaghetti vinden vlot hun weg naar binnen. Het drankdillema is moeilijk: de Limburgse wijntjes verliezen het nipt van het exclusieve huisbier ’t Dilke.

Bij aankomst haalden we trouwens snel een pizza uit in hetzelfde restaurant. Eigenlijk uit noodzaak, want Miel besliste de zetel meteen te testen met een flinke middagdut. Na een vriendelijke ‘grazie mille’ peuzelden we de pizze gezellig in ons huisje op.

Gulpen

In het dorp waar de Gulp en de Geul elkaar vinden, beklimmen we de Gulperberg. Calorieën verbranden na die pizza van ’s middags. Leonie en ik te voet, Miel waar kan met de step. Na een eerste helling door een gezellige woonwijk, is de tweede helling van een ander kaliber. Tussen de grazende schapen zwoegen we ons door een hellende wei een weg naar de top van de Gulperberg. Naar Nederlandse normen een fikse bergtop: 157 meter hoog.

Na de vergezichten in het vakantiepark krijgen we ook hier een mooi beeld van wat Nederlands-Limburg te bieden heeft. Een heuvellandschap op nog geen uur van thuis. Een nieuwe wereld gaat voor me open. Miel zijn aandacht verschuift snel naar de natuurspeelplek even verderop, met de nodige rotsen en tunnels. Nadien bekomen we op één van de gezellige terrasjes van Gulpen met een Blonde Gerardus.

Kinderparadijs drielandenpunt Vaals

Niet dat wij ons niet geamuseerd hebben, maar het drielandenpunt bij Vaals is een kinderparadijs. Op de plek waar België, Nederland en Duitsland elkaar ontmoeten, brengen we onze tweede dag door. Te beginnen met het labyrint. Ideaal met een fantasierijke kleuter, die geboeid de weg zoekt en… verstoppertje begint te spelen. Na 1 uur en 20 minuten (gemiddeld duurt de zoektocht 30 tot 45 minuten) vinden we het midden van het labyrint.

labyrint drielandenpunt labyrint drielandenpunt

Dat verdient een smakelijke lunch. Voor mij is dat een Nederlandse klassieker (Patatje Oorlog) en voor Leonie en Miel een kinderklassieker (frietje met een lange hamburger). Na opnieuw een speeltuinbezoek beklimmen we de indrukwekkende Wilhelminatoren en genieten we van het bosrijk uitzicht op zowel Nederland, België als Duitsland. Miel blijkt een durfal te zijn: Op 34 meter hoogte ligt hij zonder vrees plat op zijn buik op de glazen vloer.

Uitzicht drielandenpunt

 

Ook ’s avonds blijven we kindvriendelijk. We zondigen en kiezen voor pannenkoeken bij De Pannenkoekenmolen. Ik kan bevestigen: de specialiteit ‘Hemels’ is een engelengerecht.

Sprookjesbos Valkenburg

De laatste dag sluit ik af met een mistige ochtendwandeling langs de Gulp en rond enkele glooiende velden. Hier komt de charme van Zuid-Limburg helemaal naar boven: rust, natuur en mooie wandelroutes. Ik laat de beelden voor zich spreken.

Ik heb m’n wandelpleziertje gehad, dus kunnen we na het ontbijt weer wat kindvriendelijker uit de hoek komen. ’t Is Halloween op het moment van ons weekendje, dus gaan we die sfeer opsnuiven in het Sprookjesbos in Valkenburg. De rest van de recreatie op de Heunsberg en Valkenburg laten we links liggen. Niet zo lang geleden bezocht ik dat deel van Valkenburg al eens tijdens een teambuilding. Breng bij een uitstap naar deze mergelstad zeker een bezoek aan (de kerstmarkt in) de mergelgrotten, de gezellige horecastraten, de kasteelruïne en mijn persoonlijke favoriet: de rodelbaan na een broodje kroket in de Wilhelminatoren! Die van Valkenburg welteverstaan.

Tot snel!

Het klinkt belachelijk om een regio op minder dan een uur rijden een ontdekking te noemen, maar ik kan het niet anders verwoorden. Zuid-Limburg is een regio die enorm veel te bieden heeft. Niet enkel voor wandelaars en fietsers, maar ook voor gezinnen met jonge kinderen. Roompot Gulpen was voor ons een ideale uitvalsbasis binnen het concept van een kindvriendelijk weekendje in Zuid-Limburg!


Meer lezen over reizen met kinderen?

Samenwerking

We gingen met Miel op ontdekking in Zuid-Limburg naar aanleiding van een leuke samenwerking met Roompot en Walkie Talkie Agency.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *