Unieke citytrip Podgorica
Mijn ervaringen

6 unieke Europese citytrips

Laat mij niet kiezen tussen Rome of Chisinau of ik ben mijn reis naar Moldavië al aan het voorbereiden. De fascinatie voor minder toeristische steden lokte de laatste jaren al enkele unieke citytrips uit. Steeds naar steden die volgens mij wel degelijk een citytrip waard zijn. Ik presenteer jullie de 6 uniekste bestemmingen.

 

“Misschien is die bestemming nog wel iets voor jou, of is het dat misschien te mainstream?”

 

Jep. Die vraag krijg ik af en toe. Met Chisinau, Pristina en Tirana bovenaan mijn Europees verlanglijstje ben ik niet de meest doorsnee reiziger. Een onbekende stad trekt me gewoon meer aan.

Dit zijn 6 unieke citytrips die ik de voorbije jaren maakte.

 

1. Brasov, Roemenië

 

Dit trok me op voorhand aan:
Een leuke manier om het toerisme wat uit de weg te gaan is vliegen naar de hoofdstad van een land en van daaruit naar een wat kleinere stad sporen. Brasov is zo’n stad waar je dan terecht komt. Enkele dagen in en rond Brasov combineren met een citytrip Boekarest was voor mij en mijn neef ideaal.

Kenmerkend:
Brasov is omgeven door heuvels en nog grotendeels omwald. De stad heeft een gezellig en authentiek historisch centrum met alle moderne voorzieningen.

Ik kon het meest genieten van:
Een wandeling naar de top van de omliggende heuvels. Een pittige wandeling met magnifiek uitzicht. En van Brasserie Luther net onder ons appartement. Ik geloof dat we hier elke dag gegeten hebben.

Verblijf:
Appartement via AirBnb.

Bezocht:
Juli 2017

 

 

2. Thessaloniki, Griekenland

Dit trok me op voorhand aan:
Ik had eigenlijk geen verwachtingen bij Thessaloniki. Het bezoek aan de Griekse stad ontstond redelijk spontaan tijdens mijn treinreis door de Balkan. Ik begon onverwacht een dag vroeger aan de reis van Skopje naar Athene om halfweg nog een dag in Thessaloniki te spenderen.

Kenmerkend:
Ik verbleef maar 24 uur in Thessaloniki, maar wat me meteen opviel waren de vele archeologische sites vlakbij de lange zeepromenade. Thessaloniki is een perfecte stad voor een kort bezoek van pakweg 48 uur.

Ik kon het meest genieten van:
Een wandeling langs het water, voorbij de Witte Toren en een standbeeld voor Alexander De Grote. De verfrissende zeebries maakte het nog leuker.

Verblijf:
Astoria Hotel Thessaloniki

Bezocht:
Mei 2014

 

3. Banja Luka, Bosnië & Herzegovina

Dit trok me op voorhand aan:
Het onbekende. Het enige wat ik op voorhand wist, is dat Banja Luka een belangrijk busknooppunt in de Balkan is. Wat er te zien en te doen valt, moesten we ter plaatse nog ontdekken.

Kenmerkend:
De stad in het geheel is een stuk kleinschaliger dan alle andere Balkansteden die ik al bezocht. Onze bagage werd met een tractor uit het vliegtuig gehaald, om maar een voorbeeld te geven. Banja Luka heeft wel alles wat elke Balkanstad moet hebben. Een autovrije winkelwandelstraat, een oud fort, zowel een moskee als een kathedraal, een heuvel met uitzicht op de stad en lekkere cevapcici. Het enige wat ontbreekt zijn toeristen…

Ik kon het meest genieten van:
De gezichtsuitdrukking van Jeff en Lennart toen ik hen vertelde dat ik papa ging worden. En de cevapcici en pintjes nadien.

Hier kan je nog meer lezen over Banja Luka.

Verblijf:
Appartement via Booking.com.

Bezocht:
Maart 2019

 

 

4. Kiev, Oekraïne

Dit trok me op voorhand aan:
In Kiev en omgeving vind je heel wat sporen van recente geschiedenis. Denk maar aan de opstand van 2014 op Maidan, het centrale plein van Kiev. Op een paar uur rijden liggen Prypyat en de kerncentrale van Tsjernobyl. Een zeer bijzondere en boeiende excursie.

Kenmerkend:
Kiev is slechts deels de oostblokstad die je verwacht. Bepaalde wijken zijn grauw en grijs. Maar dat valt best te verdoezelen als je ziet hoeveel parken, uitzichten een kleurrijke orthodoxe kerken er zijn. Tijdens de zomermaanden kan je zelfs gaan zonnebaden op Dnjepr Beach. In het weekend is de grootste boulevard van de stad autovrij. Kiev heeft alles in huis voor een verlengd weekend tot zelfs een midweek.

Ik kon het meest genieten van:
We volgden de wandeling van een toeristisch boekje, normaal goed voor een halve dag stapplezier. Door onze vele haltes deden we iets langer over de stadswandeling: zo’n 2 dagen. We begonnen onze dag steevast in Coffee Mastery. Een lokale ontbijtzaak met een internationale uitstraling.

Verblijf:
Appartement via AirBnb.

Bezocht:
November 2018

 

 

 

5. Podgorica, Montenegro

Dit trok me op voorhand aan:
Net zoals bij Banja Luka had ik bij Podgorica geen gevoel op voorhand. We zouden wel zien wat de stad zou brengen. Het enige wat ik wist, is dat Podgorica de saaiste hoofdstad van Europa genoemd wordt. Naar daguitstapjes werd wel wat research gedaan. Met onze huurauto hadden we de optie om de omgeving te verkennen.

Kenmerkend:
Woonblokken, een prachtige kathedraal (maar dan ook echt fenomenaal, he!) en een oude stad met burcht aan de oevers van de rivier. Podgorica is perfect om een (half) dagje in rond te slenteren.

Ik kon het meest genieten van:
Het spontane uitstapje naar Rijeka Crnojevica. Een dorpje aan Lake Skadar. Aan de vele restaurantjes en aangemeerde boten te zien moet het hier best druk zijn in de zomer. Wij waren in februari de eerste boottoeristen van het jaar in dit dorp. Begrijpelijk, want het was klappertanden geblazen.

Lees hier meer over de daguitstap die we maakten vanuit Podgorica.

Verblijf:
Appartement via AirBnb.

Bezocht:
Februari 2020

 

 

6. Plovdiv, Bulgarije

Dit trok me op voorhand het meeste aan:
Ik kende Plovdiv eigenlijk alleen van de plaatselijke voetbalclub die Europees ooit tegen een Belgische club uitkwam. Toen ik op een bepaald moment aan het opzoeken was of een reis naar Bulgarije niet interessant zou zijn, was ik meteen aangetrokken tot de heuvels en historische sites van Plovdiv. Een citytrip Sofia, het initiële plan, werd uitgebreid met 3 dagen Plovdiv.

Kenmerkend:
Net zoals Rome is Plovdiv op 7 heuvels gebouwd. Dit zorgt voor pittige wandelingen en prachtige uitzichten. In Rome zijn er 365 kerken, eentje voor elke dag van het jaar. In Plovdiv zou je dan weer 365 historische sites hebben. Zonder hordes toeristen, een dikke plus.

Ik kon het meest genieten van:
De verschillende heuveltoppen. Zoals bijvoorbeeld het terrasje net boven het Romeins theater, de gratis toegankelijke historische site op Nebet Tebe en het gigantische beeld op Youth Hill, op een halfuurtje stappen van het stadscentrum.

Hier kom je nog meer te weten over Plovdiv.

Verblijf:
The Stay Hotel

Bezocht:
Juli 2019

 

Éen Reactie

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *