reisboek One Year On A Bike
Algemeen

De beste reisboeken in mijn kast

Traditiegetrouw ligt er een goed reisboek* als kerstcadeau verpakt onder onze versierde boom. Hoog tijd om een boekenkast te kopen. En om vervolgens de beste reisboeken uit die kast als cadeau-inspo met jullie te delen.

*Een goed reisboek is zeer subjectief. Voor mij is het een boek dat een laagdrempelige en meeslepende manier van vertellen combineert met foto’s van kwalitatieve makelij. Een uitzondering in onderstaande opsomming zijn de romans van Paolo Cognetti. Daar neemt de verbeelding het fotografisch werk over.

 

Peaks of Europe

Auteur: Johan Lolos

Uitgeverij: Lannoo

 

In mijn herinnering volg ik Johan Lolos al sinds ik Instagram gebruik. Hij reisde toen met een stoere wagen en dito camera door Namibië. Johan is een topfotograaf gespecialiseerd in bergen en ruige natuur. In zijn boek ‘Peaks of Europe’ is het thema duidelijk: bergtoppen en -ketens in Europa. Een bladertocht door het boek toont je berglandschappen en reisverhalen van Ijsland tot Griekenland. Mijn favoriete passages? De bergtoppen in mijn geliefde Balkan.

 

reisboek Peaks of Europe

 

One Year On A Bike

Auteur: Martijn Doolaart

Uitgeverij: Gestalten

 

Een fietsavonturier die ook nog eens knappe plaatjes schiet. In ‘One Year On A Bike’ neemt Martijn je mee tijdens zijn fietstocht van Amsterdam tot Singapore. Het reisverhaal, met af en toe filosofische en praktische intermezzo’s, wordt versterk met eigen beelden. Ondertussen bracht Martijn ook een tweede boek uit, over zijn fietstocht van Canada naar Argentinië.

De avonturen van Martijn zijn trouwens ook de moeite om te volgen via foto’s en video’s op Instagram. Momenteel verblijft hij in Noord-Italië en verbouwt hij een berghut. Het aantal fietskilometers is afgenomen, maar de uitdaging en het avontuur allerminst.

 

Into the woods

Auteur: Laura Claessens

Uitgeverij: Luster

 

Laura ontwikkelde een gezonde visuele en tekstuele passie voor cabins, tiny houses, paalwoningen, boomhutten en alle andere hutachtige verblijfplaatsen. Als ze maar in een natuurlijke boomrijke omgeving liggen. Tijdens het lezen kijk je automatisch uit naar een gezellige avond bij een knetterend vuur, de geur van herfst, een verkwikkende dauwwandeling en zelfs drummende regendruppels tegen de dakkoepel van je cabin.

Fun fact: ik ontdekte dankzij ‘Into the woods’ een tot dan toe onbekende verblijfplaats in Hoeselt, op nog geen 5 kilometer van m’n thuis.

 

 

Alles van Paolo Cognetti

Auteur: Paulo Cognetti

Uitgeverij: De Bezige Bij

 

Deelt hij een herinnering of een verhaal? Die vraag stel ik me vaak bij het lezen van boeken van Paolo Cognetti. De herkenbare avonturen van zijn hoofdpersonage blijven ondanks de laagdrempeligheid en alledaagsheid boeien. Bij het lezen van eender welk schrijfsel krijg je zin om de rugzak te pakken, wandelschoenen aan te trekken en af te zien tijdens een Alpenwandeling. Dwaal af naar de bergtijd van je jeugd met meesterwerken als ‘De Acht Bergen’ of ‘De Buitenjongen’.

 

Roaming America

Auteurs: Renee & Matthew Hahnel

Uitgeverij: Lannoo

 

Dit boek is mentaal iets minder bij de deur, omdat het over Amerikaans Nationale Parken gaat. Maar de foto’s zijn van hoge kwaliteit. Het boek geeft een goed beeld van de diversiteit die je vindt in de tientallen staten van de VS. Zelf kon ik tijdens een roadtrip 6 Nationale Parken afvinken: Grand Canyon (Arizona), Death Valley (California/Nevada), Sequoia (California), Yosemite (California), Bryce Canyon (Utah) en Zion (Utah).

 

Off-Grid Adventures

Auteur: Lien De Ruyck

Uitgeverij: Lannoo

 

De nieuwste verovering in mijn fictieve boekenkast. Avonturier Lien beleeft hoogdagen. Terwijl ik dit typ, onderzoekt zij orka’s in de koude noordelijke wateren. In het boek Off-Grid Adventures vertelt Lien over haar avontuurlijke expedities. Eigenlijk op dezelfde manier als ze dat in haar verhalen op Instagram doet. Ondersteund door prachtige foto’s beschrijft ze op een toegankelijke manier de combinatie van avontuur op reis en het wetenschappelijk onderzoek dat zo’n reis nog een tikkeltje meer waarde geeft. Ik ben nog maar net in het boek begonnen en ga NU verder lezen.

Tip! Check ook de website van Lien!

 


Oproepje: steun onze getalenteerde auteurs!

Geïnspireerd en klaar om op boekenjacht te vertrekken? Check eerst de websites van de auteurs zelf. Dat is vaak het voordeligst voor hen en levert soms een leuke bonus op. Zo handtekende Luikenaar Johan Lolos zijn boek voor het in een postpakket op reis naar Limburg vertrok.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *