Reistips

Luikse weekendtip: wandelen in Lanaye

Op een landtong tussen het Albertkanaal en de Maas ligt het gezellige dorpje Lanaye (Ternaaien voor de Nederlandstaligen). Omzoomd door de belangrijke natuur van de Sint-Pietersberg, talloze ingangen tot ondergrondse mergelgroeven, de Vlaamse en Nederlandse grens en een snuifje industrie. Ik ging een avondje wandelen in Lanaye. 

Ik herken de naam Lanaye. Van pijltjes op enkele kruispunten in m’n werkgemeente Riemst en als plaatsnaam wanneer ik Google Maps open en een beetje richting Wallonië dwaal. Aankomen in Lanaye imponeert. Een indrukwekkende brug, dito dreef en een microkasseistrook in een haarspeldbocht brengen me naar de parking aan de kerk. Naast de kerk ligt een karaktervol (en gewezen) gemeentehuis.

Op de planning: pijltje met de blauwe ruit volgen. Zo’n 9 kilometer lang toont deze wandeling me mergel, panorama’s en een verborgen tunnel. Ik start niet, zoals aangegeven op de website, bij de overzetboot in Eijsden (Nederland), maar op het dorpsplein van Lanaye.

 

De brug van Lanaye
De Brug van Lanaye, met een enthousiaste fietser.

Van brug naar berg

De blikvanger bij het binnenrijden van Lanaye is de Brug van Lanaye. Fotogeniek en dé verbinding tussen Lanaye en de Sint-Pietersberg. Logischerwijs is de brug dus ook onderdeel van de wandelroute. Ik ben op het moment van de wandeling nog niet zo lang terug uit Slovenië en de hellingsgraad net na de brug (ik doe het rondje tegen de klok in) katapulteert me even terug naar Bled, Skofja Loka en andere hoogtepunten van daar. Na een trappenreeks doemen de eerste mergelwanden op.

 

Mergelwand met uitzicht in Lanaye

Mergelgroeven

Meteen valt mijn oog op enkele openingen in de opvallend hoge mergelwanden. In tegenstelling tot de ondergrondse mergelgroeven die ik ken van in Kanne, zijn ingangen hier niet gebarricadeerd. Ook naar het einde van de wandeling passeer ik nog zo’n 15 openingen. Verleidelijk om even een kijkje te nemen, maar de held-op-sokken in mij durft dat uiteraard niet. En een goed idee is het ook niet. Enkele jaren geleden verdwaalde een koppel in het gangenstelsel. Gelukkig konden ze na zo’n 24 uur gered worden. Het is verbazend rustig op de flanken van de Sint-Pietersberg. De enige beweging komt van een vos die, geloof het of niet, uit een opening in de mergelwand schiet.

Een mergelwand in Lanaye

Ingang tot mergelgroeve in Lanaye

 

Economisch uitzicht

Nog een troef van de wandeling: de panorama’s. Met soms een economisch randje. Al op de Brug van Lanaye valt mijn oog op het sluizencomplex voor boten die richting Maastricht varen. Eenmaal boven op het plateau: landbouw, landbouw, landbouw. Als je weet dat buurgemeente Riemst (de kerktorens van Herderen en Zussen piepen aan de horizon) de derde landbouwgemeente van Vlaanderen is, hoeft het eigenlijk niet te verbazen.

Na de landbouwpassage is het tijd om te dalen. En wat blijkt? Het is een afdaling die ik plots herken. Terwijl de schapen grazen rond een Oostenrijks aandoend hutje, valt mijn oog op de industrie van Visé. Dat hoeft natuurlijk ook niet te verbazen. De wandeling rond rustige Lanaye ligt tussen grootsteden van de regio. We wandelen pal tussen Luik en Maastricht, op enkele tientallen meters van het Albertkanaal. En zo is cementfabriek CBR een andere blikvanger van deze wandeling.

 

Uitzicht tijdens het wandelen in Lanaye

Mysterieuze tunnel

Enkele honderden meters voor het einde van de wandeling volgt nog een grote verrassing. Een kleine veldweg net voor de tweede passage op de Brug van Lanaye leidt naar een tunnelmond. Vergeleken met de tropische temperaturen buiten lijkt er vrieskoude uit de tunnel te komen. Ik gok zo’n 11 graden, vergelijkbaar met de mergelgroeven. Wat blijkt? Deze tunnel gaat helemaal onder het Fort van Eben-Emael door en komt zo’n anderhalve kilometer verder uit. Ik durf ook hier niet binnengaan. Dat laat ik aan de waaghalzen onder mijn lezers.

Voor mij is de tunnelmond en bijhorende mystiek een leuke afsluiter van een verrassende en afwisselende wandeling!

 

Tunnel onder het Fort van Eben-Emael
De ingang van de tunnel

 


Dit artikel over wandelen in Lanaye is de eerste Luikse weekendtip. Zo’n weekendtip is geen weekend vullende activiteit, maar wel een activiteit waarmee je een deel van je weekend kan vullen. Ik zoek voor deze rubriek niet naar de bekendste hotspots van de provincie. Eerder naar kleinere, onverwachtere en rustigere locaties.

Eerder schreef ik ook al enkele Limburgse en Antwerpse weekendtips. Graaf maar even door de rest van mijn website.

Op zoek naar meer Belgische uitjes? Check dan mijn ultieme lijst voor een Belgische staycation!

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *