Reistips

24 uur in azaleahoofdstad Lochristi

Het gegrild vlees is opgepeuzeld en de rookgeur heeft z’n weg naar onze kleren gevonden. De laatste vlammen kronkelen tussen het brandhout terwijl de eerste vleermuizen hun jacht boven de parkvijver aanvatten. En wij zitten voor onze cabin op een bankje met de voeten in het zand. Op enkele landende Canadese ganzen na is er niks te horen. Tijdens een weekendje glampen ontdekken we de bezienswaardigheden van Lochrisit.

 

We hebben er al een drukke dag opzitten. We verblijven een weekendje in een tortiga in het Park van Beervelde, een kasteeldomein van 25 hectaren in de Oost-Vlaamse gemeente Lochristi. Op 24 uur tijd ontdekken we troeven van deze Waaslandgemeente net buiten Gent.

  • Op zoek naar concrete praktische informatie? Dat vind je onderaan het artikel!

 

 

AZALEAHOOFDSTAD

 

Rij even rond in Lochristi en het valt je zeker op. Serres, serres en nog eens serres. Lochristi is met 110 actieve bedrijven dé sierteeltgemeente van het land. Voor deze Limburger die enkel fruitplantages gewoon is, gaat er een nieuwe wereld open.

Na de check-in in onze tortiga is de eerste afspraak van het weekend in Zaffelare, een deelgemeente van Lochristi. Hier ligt het Lochristi Sierteeltmuseum. Afgekort LoS. Tijdens het parkeren vangen we al een glimp op van het groen rond de oude pastorij van Zaffelare waar het museum gevestigd is. Deze tuin is vrij toegankelijk en een ideaal rustpunt voor wandelaars en fietsers.

We worden bij de voordeur opgewacht door Dirk Everaert, gids in het LoS en sierteler van de vierde generatie in familiebedrijf Digiflor. Een sierteeltbedrijf met meer dan een eeuw ervaring. Aan passie en vakkennis geen gebrek dus. Dirk leert ons dat de eerste siertelers de wereldreizigers van hun tijd waren, met kruistochten naar de juiste bloemen en knollen. Een combinatie van vruchtbare grond en plaatselijk ondernemerschap liet Lochristi uitgroeien tot dé azaleagemeente van ons land.

Doorheen de rondleiding wordt ook de bedoeling van het museum duidelijk. De historische en huidige waarde van sierteelt in de omgeving kaderen en de folklore zo goed als kan koesteren. Denk aan het Begoniafestival van Zaffelare, dat jammer genoeg ter ziele gegaan is. Aan de andere kant is de toekomst minstens even boeiend. De hot topics uit de actualiteit komen aan bod tijdens de gidsbeurt:

  • Waar ligt de grens van innovatie?
  • Hoe houden we ons erfgoed in ere?
  • En hoe ondernemen we zo milieubewust mogelijk?

We zien het praktijkvoorbeeld in het bedrijf van azaleakwekers Stijn en Katrijn. Een perfect voorbeeld van een organisch gegroeid familiebedrijf dat doorgegeven wordt van vader op zoon.

De serres van 700 meter lang zijn sowieso al de moeite om te bekijken. De fotograaf in mij ziet meteen de perfecte locatie voor een communieshoot. Naast de knappe setting is het ook enorm boeiend om te zien hoe zo’n azaleakwekerij werkt. Van stek tot eindproduct. Met automatische systemen voor bewatering en transportbanden om de zware arbeid te verlichten.

 

 

Het waait bij momenten stevig terwijl we door de serres van Stijn en Katrijn wandelen. Een mooie voorbode voor onze fietstocht van de volgende dag…

 

“Wat wij doen bij stormweer? Een schietgebedje.”

 

We weten dus wat ons te wachten staat: een schietgebedje doen voor een droge avond in het Park van Beervelde en rugwind tijdens de fietstocht.

 

HET PARK VAN BEERVELDE

 

Het Park van Beervelde is een begrip in de omgeving. Wij slapen in één van de 3 ‘tortiga’s’ die op het kasteeldomein staan. Met vuurkorf en een eigen strandje. Zo’n tortiga, dat is eigenlijk een schildpadvormige hut, unieke architectuur dus. En ja, we hebben geluk. Het blijft droog ’s avonds!

Wie je niet kan missen in Beervelde is graaf Renaud de Kerckhove de Denterghem. Kijkers van het één-programma Durf Te Vragen zullen hem misschien wel kennen. De graaf is alomtegenwoordig. Hij woont in de villa die op de fundamenten van het oude kasteel is gebouwd. Maar het is een bezige bij, dus eigenlijk is hij meer buiten dan binnen.

Ik kan hem geen ongelijk geven:

  • Het koetshuis springt meteen in het oog wanneer je de parking oprijdt.
  • Een oud paviljoen met een gaanderij aan het water ademt de sfeer van de tijd van weleer.
  • Het park staat gelijk aan bloemenpracht. In het beboste gedeelte waan je je zelfs in het Hallerbos. Alleen iets rustiger, zeker om 6u45.

En dan is er nog de vijver. We zijn ons net aan het klaarmaken voor een avondwandeling door het park wanneer het geluid van een rubberen motorboot in onze richting golft. Meer dan een “Varen jullie een stukje mee?” van de graaf is er niet nodig om het volgende uur de kunstwerken en verborgen plekjes van het domein vanop het water te bekijken. Een sputterende motor maakt de boottocht nog een tikkeltje memorabeler.

Graaf Renaud de Kerckhove de Denterghem op zijn motorboot.

’s Morgens staat buiten een vers ontbijt op ons te wachten. Een Canadese gans vergezelt ons. Hij neemt rustig een bad, wij slurpen van ons glas rijkelijk gepulpt fruitsap. Renaud komt nog even afscheid nemen en geeft ons een fiche met het verhaal van Reynaert, de gewiekste vos. Handig voor na de middag!

 

ONZE VRIEND REYNAERT

 

Wat heeft Reynaert de Vos met Lochristi te maken? Een vraag die ik mij stel en die u uzelf nu waarschijnlijk ook stelt. Wel, veel. Want…

“Ende quaamen teenen dorpe hiet Hijfte”

Een gekende zin uit het epos. Reynaert en zijn gezellen doorkruisten de gemeente Lochristi op weg naar koning Nobel. Hijfte, in de zin hierboven vermeld, is een gehucht van Lochristi. Het kleine dorp is één van de belangrijkste locaties uit het Reynaert-verhaal. Na het ontbijt zigzaggen we tussen de regenbuien door naar het Provinciaal Domein Puyenbroeck, op de grens tussen Lochristi en Wachtebeke. Daar huren we fietsen om koers te zetten richting de 2 belangrijkste Reynaert-locaties.

TUSSEN HIJFTE ENDE GHEND

Eerst slingeren we langs de Zuidlede, het geeft een mooie glimp op Domein Puyenbroeck. Terug op grondgebied Lochristi gaan we op zoek naar verschillende beelden die Reynaert de Vos en zijn metgezellen afbeelden. Het eerste standbeeld staat net ten zuiden van Zaffelare, ons favoriet kerkdorp ondertussen. We fietsen tussen velden, serres en hagen van bloemen tot in Hijfte. Daar staat het tweede belangrijke Reynaert-beeld, op de plaats waar volgens het verhaal een heuse samenzwering tegen koning Nobel plaatsvond…

“Tusschen Hijfte ende Ghend hilden si haer paerlement”

Het is duidelijk. Reynaert beroert de denkbeeldige gemoederen in Lochristi en is bovendien een interessante kapstok voor 2 fietsroutes. Na een pauze in Hijfte verlaten we het grondgebied van Lochristi. Een gemeente waar je zeker een weekendje gevuld krijgt!

 

WIJ KOMEN TERUG!

 

Ik zou gerust nog eens in Lochristi kunnen verblijven.

  • Om het Zweedse buitengevoel aan onze tortiga voor een tweede keer te ervaren.
  • Om de sympathieke azaleakwekers weer een bezoekje te brengen. En om onze vensterbank dan in één weg te voorzien van een nieuwe hoogstamazalea.
  • Om nog meer fietskilometers te maken.
  • En om volgende keer wél een Reinaertbiertje te drinken!

Salut, Lochristi!

 


 

PRAKTISCH OVER DE BEZIENSWAARDIGHEDEN

Dit weekendje rond de highlights van Lochristi kwam tot stand dankzij een samenwerking met de gemeente Lochristi.

LoS
Een bezoek aan het Lochristi Sierteeltmuseum kan elk laatste weekend van de maand. Een groepsbezoek kan elke dag, behalve op zondag.

Bezoek aan een sierteler
Het bedrijf van Stijn en Katrijn is enkel als groep te bezoeken, of tijdens de jaarlijkse opendeurdagen. In ruil wordt er gevraagd om als gift één azalea te kopen.

Park van Beervelde
Het Park van Beervelde is vrij toegankelijk voor wandelaars. Tel, afhankelijk van tempo en fotomomenten, op 30 minuten tot een uur. Gegidste groepsbezoeken zijn ook mogelijk.

Tortiga’s
Overnachten in een tortiga in het Park van Beervelde kan elke dag van het jaar. In het laagseizoen starten prijzen vanaf 165 euro per nacht. Ontbijt en barbecue zijn optioneel.

Fietstochten in Lochristi
Wij huurden onze fietsen bij de hoofdingang van Provinciaal Domein Puyenbroeck en startten hier onze fietstocht door Lochristi. Voor meer fiets- en wandelroutes verwijs ik door naar de toeristische dienst van de gemeente.

3 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *