Reistips

Antwerpse weekendtip: Natuurgebied Scheps in Balen

Het was een bezoek bij toeval, aan natuurgebied Scheps. Ik zag in de buurt van Ham een wegwijzer staan met ‘natuurgebied Scheps’ en dacht: volgen maar! Het bleek een wegwijzer naar veel water, natuurpracht en stilte.

Het begin van mijn bezoek aan natuurgebied Scheps is vreemd. Vlakbij een kleine parking ligt tussen de picknickbanken de kapel van de Heilige Odrada. Achter de kapel zie ik een vrouw haar handen nat maken in een waterput. Vervolgens wast ze grondig haar gezicht. Het zou heilzaam water moeten zijn voor oogkwalen en tegen dierenziektes.

De speciale put bij het begin van Natuurgebied Scheps
Het heilzame water achter de kapel.

Grote Nete, Hoge Nete

Ik laat de Heilige Odrada, haar waterput en een kleine Lourdesgrot achter me. Een vriendelijke buurtbewoner heeft me ondertussen opgemerkt met fototoestel en wijst me de weg naar een mooi stukje langs de Grote Nete. En in het voorjaar ook wel de Hoge Nete. Na een stap of 5 zijn m’n schoenen doorweekt.

In natuurgebied Scheps gaat de Grote Nete gewoon haar gang. Iets waar ze in Balen graag mee uitpakken, en terecht. Rubberen laarzen zijn geen overbodige luxe op het wandelpad dat een kleine kilometer langs – en bij hoogwater ook door – de Grote Nete loopt.

Het natte landschap van Scheps in Balen

Picknickeiland

Water eist hier de hoofdrol op. En dan wordt het ook wat leuker voor de kinderen. Want picknicken op een eiland, dat spreekt toch een beetje tot de verbeelding. Na een omweg over een klein en krakkemikkig vlonderpad kom je bij een picknickbank. Omsingeld door water en stilte.

Een picknickbank en vlonderpad in natuurgebied scheps

Vogelspotters gespot

De vogelkijkwand is geliefd bij de plaatselijke vogelaars. Dat blijkt uit de gigantische telelens die uit een Toyota Yaris wordt gelift. Het mag ook gezegd: er staat een mooie vogelspothut met ditto uitzicht op nog meer water. Check de omslagfoto van dit artikelt maar!

Mijn bezoek aan de vogelkijkwand baart – vreemd genoeg – een muis. Ik kom jammer genoeg niet verder dan: ‘ik heb een zwarte vogel gezien!’ Geen succeservaring zoals de ijsvogel die ik in Retie spotte.

Het winterse landschap van Natuurgebied Scheps

Moeraspad

Als afsluiter passeer ik nog over een stuk vlonderpad met de logische en voordehandliggende naam ‘moeraspad’. Lekker avontuurlijk dankzij enkele doorgebroken houten balken. En vooral een leuke detour over het moeras om de wandeling af te sluiten.

Natuurgebied Scheps staat voor: in stilte genieten van natte voeten en mooie natuur. Achteraf lees ik dat de Schepswandeling in 2012 verkozen is tot de mooiste van de provincie Antwerpen. Kan ik wel begrijpen!

Vlonderpad door Natuurgebied Scheps

Praktisch

Natuurgebied Scheps ligt in de gemeente Balen. Ik parkeerde op een kleine onverharde parking aan de Halflochtdijk. Om de plekjes te ontdekken die ik hier beschrijf volg je volgende wandelknooppunten: 51 – 54 – 55 – 56 – 51.

Bezoek hier de website van toeristisch Balen.

Een Antwerpse weekendtip is geen weekendvullende activiteit, maar wel een activiteit waarmee je een deel van je weekend kan vullen. Ik zoek voor deze rubriek niet naar de bekendste hotspots van de provincie. Eerder naar kleinere, onverwachtere en rustigere locaties.

Een eerdere Antwerpse weekendtip op Gaat Eens Voets was:
De legerwandeling op Tielenheide

Naast de Antwerpse ook mijn Limburgse weekendtips lezen?
Het station van As
De Mullemer Bemden in Peer
De mijnterril van Heusden-Zolder
Schemmersberg in Genk
De Riemstse deelgemeente Kanne
De Voerense bossen
Venusberg in Lummen

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *