Reistips

Limburgse weekendtip: Schemmersberg in Genk

De Schemmersberg in Genk. Dat staat voor paarse heide, een dicht bos en duinen rond een zandkuil. Het klink als de variatie die elke wandeling nodig heeft. Ik ontdekte de Schemmersberg bij toeval op Google Maps, toen ik een route van Genk naar Zonhoven aan het opzoeken was. Ondertussen staan er 4 bezoeken aan het gebied op mijn teller.

Ik ben helemaal overtuigd van dit verborgen stukje heide. Schemmersberg leek me op het eerste zicht een stuk natuur dat is ingesloten tussen de Winterslagse industrie en woonwijken. Maar er is wel degelijk een groene verbinding met de Zonhovense heides en zelfs met Bokrijk. Het landschap is erg gevarieerd voor de beperkte oppervlakte van 40ha. En kleurrijk. Paarse heide, groene bossen en een gele zandkuil vormen het decor voor de verschillende wandelroutes door het gebied.

 

Wandelen schemmersberg

Heide in Genk

De heide is populair in Limburg. Denk aan de Teut of de Mechelse heide. Schemmersberg is minder bekend en dus ook minder druk. Ik ben er al meerdere keren in volle bloeiperiode gaan wandelen en telkens kwam ik slechts een handvol andere wandelaars tegen.

Alle wandelroutes in dit Genks stukje natuur beginnen en eindigen met een passage door het heidelanschap. Voor paarse pracht plan je een bezoek best tijdens de laatste weken van augustus of de eerste weken van september.

 

Heide close

 

Bos

Elke van de 3 wandelroutes ruilt de heide al snel in voor een segment bos. En het moet gezegd, de Schemmersberg is een plaats waar bos nog echt bos mag zijn. Zonder afval tussen de struiken en met een absoluut verbod om van de paden te gaan. En het is een bos waar een ontmoeting met een everzwijn niet ondenkbaar is. Een echte stilteplek, ondanks de nabijheid van bijvoorbeeld het distributiecentrum van Ikea en de drukke Wagemanskeel.

 

Schemmersberg Genk

 

Zandkuil van Genk

De zandkuil van Schemmersberg kwam voor mij als een grote verrassing aan het einde van mijn eerste wandeling. De kuil doet een beetje denken aan de miniversie van de kuil in Zonhoven, bekend van de jaarlijkse cyclocross. De kuil van Schemmersberg ontstond in de jaren ’60 door zandontginning. Wie de Schemmerse wandelroutes linksom start, eindigt bij de kuil.

Praktisch

In het gebied zijn 3 wandelroutes uitgestippeld van ongeveer 3, 4 en 6,5 kilometer lang. De wandelingen starten op de kleine parking van de lokale schutterij, aan het einde van de Wetzandstraat. Niet schrikken, het laatste deel van de route richting parking is onverhard.

Ohja, niet enkel tijdens de bloeiperiode van de heide is de Schemmersberg de moeite…

 


 

Meer Limburgse weekendtips lezen?

 

 

2 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *