Reistips

Alden Biesen buiten Bilzen: Limburgse mini-uitstapjes

Alden Biesen heeft weinig uitleg nodig. De landcommanderij drukte niet enkel een stempel op Rijkhoven en bij uitbreiding Bilzen. In de provincie zijn heel wat kastelen, religieuze gebouwen en hoeves gelinkt aan Alden Biesen. Voer voor enkele Limburgse uitstapjes met als thema ‘Alden Biesen’!

Sinds de 13e eeuw was Alden Biesen gedurende verschillende eeuwen een landcommanderij van de Duitse Orde. Een landcommanderij was een soort van ‘baas’ over meerdere commanderijen en bijhorende pachthoven, kapelletjes en molens. In Limburg zijn best wel wat eigendommen van de landcommanderij Alden Biesen in goede staat bewaard gebleven of gerestaureerd.

Uiteraard is dat voor mij als Haspengouwer en Bilzenaar een inspiratiebron voor verschillende uitstappen gerelateerd aan Alden Biesen.

Kasteel van Ordingen

In 1611 kocht landcommandeur Edmond Huyn van Amstenrade het kasteel van Ordingen. Enkele jaren later verbouwde hij het tot de waterburcht die we nu nog steeds kennen. Net zoals het meeste religieuze erfgoed in onze regio, kwam het kasteel na de Franse revolutie in privéhanden.

De laatste jaren is de site meer en meer in trek bij toeristen. Fietstoeristen die Ordingen aandoen passeren letterlijk voor de deur. De site is recent ontwikkeld tot een restaurant en hotel met wellness. Tijdens de zomermaanden is er ook een pop-up café.

Commanderij van Gruitrode

In 1416 werd deze commanderij aangekocht door landcommandeur Ivan Van Cortenbach. Hij gaf ook de opdracht voor de bouw van de Sint-Gertrudiskerk in Gruitrode. Tot in de tijd van Napoleon bleef de commanderij eigendom van de landcommanderij Alden Biesen.

De commanderij van Gruitrode gaat er de komende jaren toeristisch gezien enkel maar op vooruit gaan. In 2012 werd de commanderij aan de gemeente Meeuwen-Gruitrode geschonken. Dankzij de uitbreiding van het Nationaal Park Hoge Kempen wordt de commanderij van Gruitrode een nieuwe toegangspoort tot het nationaal park.

De plannen voor de verbouwingen aan de commanderij werden vandaag (31 augustus 2020) voorgesteld, nu al vertrekken nabij de commanderij 4 wandelingen van 2,5 tot 14 kilometer rond de Oudsberg.

Kapel van Helshoven

Een begrip in Limburg, tijdens de middeleeuwen als bedevaartsoord en nu zeer gegeerd als trouwkapel. De kapel was sinds 1317 eigendom van de commanderij van Bernissem bij Sint-Truiden, een commanderij onderhevig aan Alden Biesen. Zoals we hem nu kennen werd de kapel in 1661 gebouwd door (land)commandeur Godfried Von Bocholtz.

De kapel van Helshoven ligt aan de Romeinse Kassei richting Tongeren. Op een steenworp van de wandeling Greenspot Mettekoven (4,3km). Ook de talrijke fietsers in Haspengouw kunnen hier makkelijk passeren, tussen knooppunt 169 en 161.

Sint-Pieters-Voeren

Al sinds 1254 was de grond rond het kasteel eigendom van de Duitse Orde. De vorm van het huidige kasteel dateert uit de 17e eeuw. Commandeur de Beeck gaf ook de opdracht voor de bouw van de kerk van Sint-Pieters-Voeren. Logischerwijs ligt hij er dan ook begraven.

Op het domein van de commanderij ontspringt de Voer, de rivier die Voeren naam geeft. De forellenkwekerij in de vijvers rond de commanderij is te bezoeken voor slechts 2,5 euro. In gasterij De Commanderie kan je de verse forellen proeven.

Alden Biesen zelf

Alden Biesen verdient uiteraard een artikel op zich. Ik maak er werk van! De site van de landcommanderij is grotendeels vrij te bezoeken en wordt doorkruist door meerdere wandelingen van Wandelen In Limburg. Tijdens de zomermaanden is een bezoek met gids mogelijk op zaterdag en zondag.

 

Schapen grazen in de weides rond Alden Biesen.

Het uitwerken van dit artikel leerde me dat het religieuze erfgoed van de Duitse Orde het Limburgs toeristisch landschap mee vorm heeft gegeven Van kastelen over kapelletjes tot zelfs de vlag van de gemeente Diepenbeek.

Laat het voor jou een inspiratie voor enkele korte uitstapjes in Limburg zijn. Zeker de kastelen zijn leuke uitstapjes voor gezinnen met kleine ridders of jonkvrouwen.

 

 

2 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *