Mijn ervaringen,  Uncategorized

Onze 11 ‘lockdownwandelingen’ met baby

Tijdens de lockdown in het voorjaar en de zomer van 2020 sloeg half België aan het wandelen. Leonie en ik gingen toen wandelen met baby Miel. Eerst deden we bijna dagelijks de ronde van het dorp. En toen het weer mocht zochten we het wandelgenot in onze buurtgemeenten.

EDIT: ondertussen hebben we ook te maken gekregen met wat meer lockdowns. Er zijn dus nog enkele wandelingen toegevoegd aan dit lijstje! Het totaal staat nu op 13 wandelingen.

We wandelden steeds met onze zoon Miel, 6 maanden bij het begin van de eerste lockdown en ongeveer een jaar bij het begin van de tweede. Zorgen voor een dagelijkse portie buitenlucht voor onze kleine man, check! Met de koets voor ons uit of gepakt met de draagzak zochten we de wandelingen in ons mooie Zuid-Limburg op.

 

 1. Waterburcht van Pietersheim

Gemeente: Lanaken
Lengte: 3,7 kilometer

 

Draagzak of koets?
De volledige wandeling is te doen met de koets.

Grootste troef?
Als je de route rechtsom start, kom je aan het einde van de wandeling voorbij de kinderboerderij van Pietersheim. Een mooie kinderboerderij met gratis toegang. Ook de waterburcht aan het begin van de wandeling is mooi om even door te wandelen.

Praktisch:
Deze wandeling is bewegwijzerd met een groene rechthoek. Er is voldoende parking voorzien, zowel nabij de waterburcht als aan de ingang van de kinderboerderij. Bij de kinderboerderij kan je iets drinken. Parking en toegang zijn gratis. Het adres is Waterstraat 52 in Lanaken.

 

 1. Sint-Pietersberg in Kanne

Gemeente: Riemst
Lengte: 5,0 kilometer

 

Draagzak of koets?
De wandeling is enkel mogelijk met draagzak.

Grootste troef?
Wij deden de wandeling linksom. Je passeert meteen aan één van de vele ingangen van de mergelgrotten van Kanne en klimt daarna naar de top van de Tiendeberg. Daar zie je Kanne mooi liggen. Het laatste deel van de wandeling gaat over een smal bospad, enkele tientallen meters boven het Albertkanaal.

Praktisch:
Onder de brug van Kanne en op het dorpsplein (Statiestraat 28 in Riemst) is voldoende parking aanwezig. Volg vanaf hier de groene rechthoek. Er zijn genoeg mogelijkheden om iets te eten of te drinken in deze deelgemeente van Riemst.

Lees meer over Kanne: Limburge weekendtip: Kanne.

 

 

 1. Verborgen Moois in Berg

Gemeente: Tongeren
Lengte: 6,1 kilometer

 

Draagzak of koets?
Het grootste deel kan met een koets, maar enkele korte stukken zijn enkel toegankelijk met een draagzak.

Grootste troef?
Berg is een klein gezellig dorpje waar je niet komt als je er niet moet zijn. Aan de rand van het dorp passeer je enkele typische hoeves waar je met wat geluk pasgeboren kalfjes ziet. Op het hoogste punt van de wandeling kijk je van de mijnterril van Winterslag tot die van Blegny. Het laagste punt van de wandeling komt door het brongebied van de Demer. Een geliefkoosde leefomgeving van de das.

Praktisch:
Aan het kerkhof van Berg, een eindje buiten de dorpskern, is een kleine parking voorzien. Hier start de wandeling die is aangeduid met een rode pijl. Het adres is Gousbeemdstraat in Tongeren. Enkele honderden meters richting het dorp vind je een aardbeienautomaat. Veel andere voorzieningen kom je niet tegen.

 

 1. Verborgen Moois in Millen

Gemeente: Riemst
Lengte: 3,5 kilometer

 

Draagzak of koets?
Deze wandeling is perfect met de koets te doen.

Grootste troef?
Het start en aankomstpunt is de Oude Waterburcht. Vroeger gebouwd als versterkte woontoren, later gebruikt als kasteel. Nu is het een zeer degelijke horecazaak. Voor de rest waren wij niet zo wild van deze wandeling, maar dat kan ook aan de strakke wind gelegen hebben.

Praktisch:
Parkeren kan aan de Oude Waterburcht (Kattestraat 22 in Riemst), waar je dus ook ineens iets kan eten of drinken. Dit is meteen ook de start- en aankomstplaats van de wandeling.

 

 

 1. Bruegelroute door Bokrijk

Gemeente: Genk
Lengte: 3 à 4 kilometer

 

Draagzak of koets?
Ondanks de houten paden en kasseiwegen doorheen Bokrijk, kozen we toch voor de koets. Met succes.

Grootste troef?
De grootste meevaller was eigenlijk de drukte in Bokrijk. Door de coronamaatregelen worden slechts een dikke 1.000 bezoekers per dag toegelaten. Lekker rustig dus. De Bruegelroute is de ideale manier om het werk en leven van een van de grootste kunstenaars van onze contreien te leren kennen.

Praktisch:
Zolang de coronamaatregelen van kracht zijn, kost de inkom slechts 5 euro per persoon. Wandel Bokrijk binnen en je kan de Bruegelroute niet missen. Parking genoeg rond Bokrijk. Hier betaal je nog eens 5 euro per voertuig voor. Rond Bokrijk zijn ook enkele wandelingen waar je geen toegangsticket voor nodig hebt. Fietsen door het water ligt buiten het betaalde gedeelte.

 

 1. Kalverpad in Grote-Spouwen

Gemeente: Bilzen
Lengte: 9,1 kilometer

 

Draagzak of koets?
Een draagzak is noodzakelijk op de leukste delen van de wandeling.

Grootste troef?
De afwisseling tijdens de wat langere wandeling. Bij de start volgt er bijvoorbeeld meteen aan afdaling door een koeienwei. Het mooiste deel van de wandeling is een houten pad door de Molenbeemd, een natuurgebied op de grens van Grote-Spouwen en Membruggen. Nog een grote troef? Ik woon in Grote-Spouwen!

Ik schreef een tijdje geleden nog een artikel over het Kalverpad.

Praktisch:
Het Kalverpad start op de kleine parking naast de kerk van Grote-Spouwen. Je zoekt best naar Pastorijstraat 7 te Bilzen in je GPS.

 

 

 1. Membruggen tot Genoelselderen

Gemeente: Riemst
Lengte: 5,5 kilometer

 

Draagzak of koets?
De wandeling gaat volledig over verharde wegen. Koets dus!

Grootste troef?
Je ontdekt twee van de mooiste kerkdorpen van Riemst. Zeker het wijnkasteel van Genoelselderen is de moeite waard.

Praktisch:
Deze zelf uitgestippelde wandeling vertrekt aan de kerk van Membruggen en loopt via het wijnkasteel van Genoelselderen tot aan de kerk van Genoelselderen. Daarna gaat het via ongeveer dezelfde route terug richting Membruggen. Parkeren kan op een kleine parking aan de kerk van Membruggen, in de Zagerijstraat. Volg de Demerstraat tot je een bordje van het fietsroutenetwerk tegenkomt. Volg de nummertjes 86 en 113 tot je de kerk van Genoelselderen ziet.

 

 

 1. ENCI-groeve vanuit Kanne

Gemeente: Riemst
Lengte: 5,5 kilometer

 

Draagzak of koets?
Deze wandeling is enkel geschikt voor de draagzak.

Grootste troef?
De ENCI-groeve is prachtig. Een stukje paradijs op de grens van België en Nederland. De voorbije jaren werd er fors geïnvesteerd in een wandelnetwerk met de nodige hoogtemeters en uitzichten.

Praktisch:
De mooiste wandeling rond de ENCI-groeve is de gele wandeling die start in Maastricht. Aangezien de grenzen nog gesloten waren op het moment van onze wandeling, kozen wij – deels illegaal, oeps – voor een ingekorte versie van de oranje route die start in Kanne.

 

 

 

 1. Kluis van Vrijhern

Gemeente: Hoeselt
Lengte: 4,9 kilometer

 

Draagzak of koets?
Omwille van de smalle hobbelige paadjes tussen de hagen door is een draagzak nodig.

Grootste troef?
De kluis van Vrijhern straalt de rust uit die een kluis moet uitstralen. Dat werd bij onze wandeling geïllustreerd door 2 mensen die gezellig aan het tuinieren waren in de moestuin van de kluis. De kluis ligt in een bos, dus het is er lekker koel in de zomer. Het grootste deel van de wandeling gaat over trage wegen tussen velden en hagen door. Je komt verschillende leuke plekjes tegen om even te pauzeren.

Praktisch:
Er zijn kleine parkings voorzien in de Kluisstraat en de Lorettenweg. Ongeveer halfweg de wandeling is Brasserie De Tommen de ideale plaats om even te pauzeren.

 

 1. Haccourt

Gemeente: Oupeye
Lengte: 3,5 kilometer

 

Draagzak of koets?
Volgens de infoborden te doen met koets, maar wij zouden toch de draagzak aanraden. Sommige onverharde stukken zijn niet geschikt voor elke koets.

Grootste troef?
Eens over de taalgrens verandert het landschap snel. Hoe je ook vertrekt, de aankomst van de wandeling zal altijd na een pittige klim zijn. Het reliëf zorgt gelukkig ook voor mooie uitzichten richting Visé en Luik.

Praktisch:
Aan de parking (Rue Haute Froidmont 4 in Haccourt) ligt bioboerderij Cynorhodon en picknickweide. Wij volgden de groene route. Op dezelfde locatie kan je ook de blauwe route van 6,7 kilometer aanvatten.

 

 1. Alden Biesen

Gemeente: Bilzen
Lengte: 3 kilometer

 

Draagzak of koets?
Wij kozen steeds voor een combinatie van wandelpaden rond Alden Biesen in functie van de koets. Voor een aantal wandelpaden rond Alden Biesen is de draagzak beter geschikt, maar ook met enkel de koets is er zeker voldoende te zien.

Grootste troef?
Rond Alden Biesen zijn verschillende bewegwijzerde wandelroutes en nog veel meer wandelpaden die hier niet zijn in opgenomen. Mijn favoriet stuk van het domein, de Engelse tuin, is in geen enkele wandeling opgenomen.

Ontdek hier mijn favoriete uitgestippelde wandeling.

Praktisch:
Om de korte wandeling van een 3-tal kilometer te doen, parkeer je aan Brasserie Het Apostelhuis. Volg de Maastrichterallee tot helemaal beneden en sla dan links af. Wandel voorbij het kasteel de Engelse tuin in en sla onmiddellijk af naar rechts het bos in. Als je in het bos steeds zo rechts mogelijk aanhoudt, kom je uiteindelijk aan de andere kant van de Engelse tuin uit. Wandel tussen de kasteelgebouwen door, steek het buitenhof over en klim weer naar de top van de Maastrichterallee.

Lees ook mijn artikel over uitstapjes die te maken hebben met Alden Biesen.

 

12. Stokkenmanroute

Gemeente: Genk
Lengte: 4,9 kilometer

 

Draagzak of koets?
De route is met een degelijke koets vlot te doen. Soms zal je eens een wortel moeten ontwijken of even je beurt moeten afwachten op een smal vlonderpad.

Grootste troef? 
De Stokkenmanroute is parcours vol verwondering en weetjes. Het verhaal van de Stokkenmannen is erg goed uitgewerkt. Met woordspelingen (zoals de dansende stokkenmannen Sir, Tak en Ki), weetjes en opdrachten voor jong en oud. En de boomachtige wezens zelf zijn natuurlijk ook schitterend om te zien.

Praktisch:
De wandeling start aan het bezoekersonthaal van Kattevennen. Hier kan je ook de boekjes met verhalen en opdrachten kopen. De boekjes zijn ook te koop aan het onthaal van C-Mine.

TIP: Vertrek vroeg genoeg. In de namiddag kan het soms erg druk zijn in Kattevennen.

 

 

13. Munsterbos

Gemeente: Bilzen
Lengte: 4,5 tot 9,7 kilometer

 

Draagzak of koets?
Wij deden een verkorte variant op de blauwe wandeling al een keer met de draagzak en een keer met de koets. De koets is zeker een optie, maar op sommige plaatsen kan het modderig zijn.

Grootste troef?
De nodige variatie. Ik denk dan aan de plassen van het Munsterbos, de kapelletjes en het mooie bos zelf. Voor de kleinsten is er deze winter een speurtocht naar herfsttekeningen van ‘kleine egel in het bos’. Het boekje is te koop op de toeristische dienst in het centrum van Bilzen.

Praktisch?
Parkeren kan in het centrum van Munsterbilzen, aan de Delhaize of op de parking van De Remise op het Leroyplein. Het eerste deel van de wandeling gaat door het park van Munsterbilzen. Hier is een speeltuin.

2 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *