Reistips

Limburgse weekendtip: Venusberg in Lummen

Op de kruising van Hageland en Kempen stroomt de Zwarte Beek Limburg uit. Aan de rand van de vallei ligt de Venusberg, in Lummen. Een heuvel met een mooie naam, lange geschiedenis en oerdegelijk wandelnetwerk.

Wie Lummen zegt, zegt:

Zelden zal er meteen iemand de term ‘Venusberg!’ op tafel gooien.

Voor je naar de Venusberg trekt, is het belangrijk om te weten dat dit gewoon een leuke wandeling is. Niet minder, maar ook niet meer. Je komt geen speeltuintjes, of hyperspectaculaire Limburgse hotspots tegen. Maar oerdegelijk en verrassend is het wel.

LUMMENSE DEELGEMEENTE MELDERT

Ik parkeer mijn auto op het dorpsplein van Meldert. Een dorpsplein zoals het hoort. Met een bakker (met topfrangipanes), een slager en een minisuperette. Hier start mijn wandeling. De blauwe ruit. Ik doe de wandeling rechtsom.

HOLLEWEGEN

Heuvels of natuur zijn nog niet meteen te zien in Meldert city. Dat verandert na zo’n 500 meter stappen. Na een korte beklimming wandel ik door een eerste stuk holleweg. Ik schat dat zo’n kwart van de wandeling door hollewegen gaat. Bij het eerste uitzichtpunt wordt het landelijke karakter duidelijk. Dit is duidelijk ruraal Limburg. Zelfs met telelens zijn er geen stadskernen of industriehallen te zien.

Dat het hier zo rustig en heuvelachtig is, wist ik echt niet. En we zitten nu nog niet eens op de Venusberg. Ik zet de wandeling verder richting de naamgever van deze Limburgse weekendtip.

Holleweg in Lummen

VENUSBERG

Halfweg de wandeling begint de klim naar de top van de Venusberg. De klim verrast me. Plots wandel ik voorbij een naaldbos en door een stuk heide met open zicht. Een omgeving waarvoor ik in mijn hoofd toch nog enkele kilometers te zuidelijk zit. Fout gedacht dus.

 

Venusberg Lummen

STERRENPLEKJE LUMMEN

Op de top van de Venusberg staat een houten constructie. Het hoogste punt. Net zoals de mijnterril van Heusden-Zolder is dit een sterrenplekje. De sterrenplekjes zijn een initiatief van Natuurpunt. Er staat ook een infobord met uitleg over de Venusberg. Ik citeer enkele weetjes:

  • De Venusberg is onderdeel van een ‘gebergte’ dat zich uitstrekt tot de kunst bij Cap-Gris-Nez.
  • De naam stamt –ietwat teleurstellend- af van de oude benaming Venderberch of Berg der Vennen.

Het is opvallend, hier op de top van de Venusberg. Ik lijk kilometers verwijderd te zijn van de bewoonde wereld. En toch is bijvoorbeeld het klaverblad van Lummen hier maar enkele kilometers vandaan. Soms moet je niet ver gaan.

 

Sterrenplekje Lummen

 


Meet weten over toerisme in Lummen? Bezoek de website van Toerisme Lummen.

Een Limburgse weekendtip is geen weekendvullende activiteit, maar wel een activiteit waarmee je een deel van je weekend kan vullen. Ik zoek voor deze rubriek niet naar de bekendste hotspots van onze provincie. Eerder naar kleinere, onverwachtere en rustigere locaties.

Eerdere Limburgse weekendtips die verschenen waren:

Is er in jouw gemeente ook een verrassende Limburgse Weekendtip te vinden? Stuur je suggesties naar toon@gaateensvoets.com, of laat ze achter in een reactie!

 

3 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *