Reistips

Een weekendje Kalmthout vol natuurbeleving

Wie Kalmthout zegt, zegt Kalmthoutse Heide. Een natuurbestemming die al sinds mensenheugenis bezocht wordt en nog steeds de publiekstrekker is van de Kempense gemeente. Maar, er is nog veel meer (natuur)beleving, genoeg voor een weekendje Kalmthout. Dus ik maak er een tweedaagse van met het duurzame Hotel Jerom als uitvalsbasis.

Het is meteen duidelijk waar de grens van het Kalmthouts grondgebied zich bevindt. Paarse rododendronbloemen sieren de groene invalsweg naar de Kalmthoutse Heide. We checken bij Hotel Jerom in voor ons weekendje Kalmthout en gaan op verkenning op de Kalmthoutse Heide. Ook op het programma: de Smikkel Smakkelwandeling en het Arboretum, maar dat lees je verderop.

KALMTHOUTSE HEIDE

Het heidelandschap van de Kalmthoutse Heide is bekend van paarse pracht. Elk jaar opnieuw is het uitkijken naar dat moment. Maar eigenlijk komt het landschap elk seizoen wel tot z’n recht. Ook in mei, wanneer ik de Kalmthoutse Heide bezoek. Tijdens de eerste avondwandeling heerst er een enorme rust in het uitgestrekte duinen- en boslandschap. En ook ’s anderendaags op een rondje voor vroege vogels is dat het geval. De officiële titel ‘stiltegebied’ is gerechtvaardigd. Disconnected ga ik ’s ochtends vroeg doorheen een dichte mistlaag op pad op de Kalmthoutse Heide. Wat een ervaring.

Rond de middag wordt de aantrekkingskracht van de Kalmthoutse Heide nog duidelijker. Een interessante mensenmix trekt de natuur in. Gezinnen, stijlvolle treinreizigers en echte rugzakhelden zijn elk op hun eigen tempo de Kalmthoutse Heide aan het ontdekken.

UITKIJKTOREN & WANDELROUTES

Tijdens het wandelen ben ik altijd op zoek naar de mooiste uitzichten. Dat is dus een perfecte match met de nieuwe brandtoren die al vele keren aan de horizon kwam piepen. Op de nieuwe brandtoren waan ik me even weer in Zuid-Afrika. Een uitgestrekte vlakte zo ver het oog reiken kan. Ik meen het geluid van een koekoek en specht te herkennen en ook grazers groot en klein kan je tijdens een wandeling door het stiltegebied tegenkomen.

  • Wil je deze toren beklimmen en van het vogelzicht op de Kalmthoutse Heide genieten? Volg dan wandelpad Ree, Rups, Schaap of Libel.
  • En wat verderop op de Kalmthoutse Heide heb je nog een kleinere uitkijktoren: De Stapper. Hier kijk je uit over het Stappersven, één van de grootste heidevennen in Vlaanderen.

De verschillende voorgestelde wandelroutes (van 4,5 tot 14 kilometer) staan aangeduid met symbolen van inheemse dieren, maar je kan ook zelf wandelroutes samenstellen via een knooppuntensysteem. Stap zeker bij het toeristisch onthaal van Visit Kalmthout (Putsesteenweg 131) binnen als je graag geadviseerd wordt of een wandelkaart wil kopen. De streekbieren die er verkocht worden vielen trouwens ook in de smaak bij ondergetekende.

 

SMIKKELEN & SMAKKELEN

Kalmthout en natuur gaan dus hand in hand, het zal je al wel duidelijk zijn. Je ervaart het wanneer je wandelt of fietst, maar wist je dat je het ook kan proeven? Het glas berkenwijn is maar één voorbeeld van een natuurproevertje dat we proeven tijdens een Smikkel Smakkelwandeling.

Berkenwijn, brandnetelbrood, zevenbladsoep en thee van struikheide. Nooit gedacht dat dit ons middagmaal zou worden. Natuurgids Ann laat het allemaal proeven. We wandelen zo’n 3 kilometer doorheen de Withoefse Heide en stoppen geregeld voor een proevertje. Onze favoriet? Dat was de quiche met paardenbloem. Maar schrik niet als je bij jouw bezoek een aangepast menu voorgeschoteld krijgt. Uiteraard past gids Ann het menu aan per seizoen.

 

Deze vernieuwende vorm van natuurbeleving zet me vreemd genoeg even met de voeten op de grond. Met ‘simpele’ ingrediënten die iedereen in de natuur tegenkomt, kan je heerlijke, voedzame en gezonde producten maken. De supermarkt laten we tijdens het weekendje Kalmthout achterwege.

ARBORETUM KALMTHOUT

Zo’n Arboretum lijkt misschien niks voor onze leeftijd, maar laat me dat maar snel ontkrachten. Wie bezocht er nu nog nooit een (botanische) tuin of serres tijdens een citytrip? Het Arboretum van Kalmthout is een leuke bezienswaardigheid voor iedereen die een weekendje in Kalmthout verblijft. Je zal sowieso verrast worden door de kleuren van de tuin, de diverse weetjes en de rust die er koning is.

Ik word tijdens m’n bezoek kort rondgeleid en raak daarbij vooral geïntrigeerd door het nieuwste deel van het Arboretum: de tuin van Sonia. Sonia is een Kalmthoutse negentiger die haar hart volgde door haar tuin aan het Arboretum te verkopen in plaats van te verkavelen. We zijn dan al halfweg de 13 hectaren plantenpracht, dus we zetten ons even op één van de vele bankjes.

Groepjes bezoekers geven ondertussen hun ogen groene en bloeiende kost en enkele gelukkigen zien zelfs een vlinder ontpoppen. Er zit leven in het bomenpark. Niet alleen omdat het Arboretum dankzij de verschillende bloeiperiodes steeds verkleurt. Er wordt ook veel georganiseerd. Denk aan een thematische wandeling over de Stewartia (check de foto!), tijdelijke duidingspanelen, diverse workshops en vernieuwingen zoals de mooie Tuin van Sonja of een gedichtenwand van ingeweken Kalmthoutenaar Bart Moeyaert.

Kijk zeker op de website van het Arboretum om te weten wat er tijdens jouw bezoek allemaal te doen is!

VERBLIJF & BEREIKBAARHEID

Tijdens ons weekendje in Kalmthout verbleven we in Hotel Jerom, een voorbeeld van hoe een hedendaags hotel moet zijn. De duurzaamheidstoets werd doorstaan, en in het Belgische bedlinnen slaap je trouwens nog goed ook! En ’t is tot in de puntjes verzorgd, met een uitgebreid streekgebonden ontbijt en enkele hippe accenten zoals een ‘brave bar’, fotoboeken in de lobby en natuurlijk het moderne gebouw op zich. En de ligging? Beter kan niet. Op enkele meters na slaap je letterlijk op het startpunt van verschillende wandelingen door de Kalmthoutse Heide!

Wie het Arboretum bezoekt, stuit plots ook op het station van Kalmthout. En die treinverbinding met Kalmthout is een troef die zeker nog een vermelding verdient. Het maakt Kalmthout een perfecte nature escape vanuit Antwerpen (30 minuten) of zelfs Brussel (net geen uur). Zelf zou ik aanraden om het omgekeerd te doen: een verlengd weekend in Hotel Jerom, met een uitgebreid bezoek aan de natuurpracht van Kalmthout en eventueel een dagje cultuur opsnuiven in Antwerpen! Of shoppen. Daar ga ik met mijn reisgezel/figurant niet onderuit komen na al die natuurpracht die al op ons palmares staat.

BEDANKT VOOR DE SAMENWERKING!

Ons weekendje Kalmthout kwam tot stand dankzij een betaalde samenwerking met Visit Kalmthout en was niet mogelijk zonder de gastvrijheid van Hotel Jerom, het Arboretum van Kalmthout en de geëngageerde Smikkel Smakkelgids Ann. De natuurbestemming Kalmthout heeft verrast, heeft verwonderd en heeft indruk gemaakt! Het artikel hierboven is een vertaling van deze persoonlijke indrukken.

En Kalmthout, zeker tot snel hé!

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *