Europa

Het Kalverpad van Grote-Spouwen, ontdekking in eigen dorp

Hoe kan ik mijn nieuwe woonplaats Grote-Spouwen beter ontdekken dan door dé dorpswandeling te doen? Op een vroege zondagochtend trek ik de wandelschoenen aan om het Kalverpad te wandelen.

Het is een vrij lange wandeling, maar ook een erg diverse. Ik zal op dik 9 kilometer door de dorpskern van Grote-Spouwen, langs het meest waardevolle erfgoed en door de mooiste natuur passeren.

 

GROTE-SPOUWEN

Het Kalverpad start aan de Sint-Lambertuskerk, op het dorsplein van Grote-Spouwen. Ik zie meteen dat ik in een typische Haspengouws dorp ben beland. Met vierkantshoeves en een glooiend landschap. Dat landschap ontdek je al van bij de start. Na nog geen 5 minuten stappen neem je al een afdaling door een koeienwei. En vanaf dan is het grootste deel van de wandeling over veldwegen.

 

 

DE MOLENBEEMD

De mooiste natuur waar ik eerder over sprak zijn de Molenbeemd en het Weerterbosje. Het Kalverpad doet eerste de Molenbeemd aan, Natura2000-gebied. Het is één van de avontuurlijkere stukken van de wandeling. eerst kronkel je door een stuk bos, tot je op een groot open stuk komt. Houten planken leiden je daar over het water van de beemd. Aan de overkant van de Molenbeek kom ik even op het grondgebied van Membruggen, Riemst. Maar geen paniek. Er wordt snel weer koers gezet richting Grote-Spouwen.

 

HET WEERTERBOSJE

Na de Molenbeemd is het glooiende velden wat de klok slaat. Wanneer ik aan het toegangspoortje van het Weerterbosje wandel, heb ik al zo’n 7 kilometer op de teller en ben ik bijna terug in de dorpskern van Grote-Spouwen. Ik wandel er door een hoogstamplantage, over een bospad met af en toe een houtkant, nog eens door een koeienwei en langs enkele meidoornhagen. Het Weerterbosje is net zoals de Molenbeemd in beheer door Natuurpunt. Het unieke Haspengouwse landschap wordt er in ere gehouden. Vergeet zeker niet geregeld naar links te kijken voor een mooi zicht op Kleine-Spouwen en de heuvels rond Alden Biesen.

 

VERRASSENDE PLEKJES

Naast de Molenbeemd en het Weerterbosje wandel ik voorbij nog wat verrassende plekjes. Zoals het verdwaalde stenen kruis in de Molenbeemd. Of groene kerkhof van Grote-Spouwen dat uitkijkt over het mooie Haspengouwse landschap.

Tegen het einde van de wandeling zie ik ook nog de alom bekende Poeieboom. Of ja, in Spouwen toch bekend. And last but not least… Bij de finish wacht het beeld van een stierenkalf me op.

Ik kan zeggen dat ik m’n nieuwe woonplaats echt wel heb leren kennen dankzij het Kalverpad.

 

Een holleweg in de velden van Grote-Spouwen
Een groene veldwbeg brengt me naar de bekende Poeieboom van Grote-Spouwen.

Het poortje naar de koeienwei waar ik door moet wandelen.

KAAVER VAN SPAAN

Dan rest enkel nog de vraag vanwaar de naam ‘Kalverpad’ toch maar komt. De inwoners van Grote-Spouwen hebben nooit anders geweten. Zij zijn ‘de Kaaver’ en in Kleine-Spouwen wonen de ‘vijanden’, de Geiten. De oorsprong is onbekend. Zo staat het toch uitgelegd op het vernieuwde beeld op het dorpsplein. Als ik een verklaring moest zoeken, zou ik gewoon eens naar de weides kijken. Koeien bij de vleet.

 

Een stier in Grote-Spouwen

PRAKTISCH

De wandeling van 9,1 kilometer lang is in één richting bewegwijzerd. Het startpunt is het dorpsplein van Grote-Spouwen, op de kruising van de Pastorijstraat, Sapstraat en Grote-Spouwenstraat. Er is parking aanwezig. De wandeling is leuk om te doen met kinderen die een langere wandeling al aankunnen, maar niet geschikt om met een kinderwagen te doen.

Overnachten in Grote-Spouwen? Recent opende vakantiewoning Huize Idalie, pal op de plek waar het Kalverpad start.

Staat deze wandeling al op je palmares? Zoek dan toch het Geitenpad van de buren van Kleine-Spouwen ook eens op!

Groetjes van een nieuw kalf!

 

 

Zicht op de kerk van Membruggen vanuit de Molenbeemd.

Zicht op Kleine-Spouwen.

2 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *