Uncategorized

Limburgse weekendtip: Mullemer Bemden in Peer

Niet veel mensen zullen er al van gehoord hebben. De Mullemer Bemden in Peer. Een klein, nat natuurgebied aan de oevers van de Dommel, midden in Bosland. Een upcoming regio in Belgisch Limburg.

Ik kom er terecht na een foto-opdracht in Peer. Ik zoek op weg naar huis wel vaker een mooie, rustige plek op om m’n boterhammen op te eten en even de benen te strekken. De wandeling van 2 kilometer past net binnen de tijd die ik heb. Wie meer tijd heeft kan bij hetzelfde startpunt ook kiezen voor een wandeling van 12 kilometer.

De naam zegt het al. De Mullemer Bemden is een beemd. Vochtig dus. Ook voor de voeten. Denk hier zeker aan als je na het lezen van deze Limburgse Weekendtip ook naar Peer trekt.

De wandeling door de Mullemer Bemden begint op de parking van de kringloopwinkel van Peer. Kinderen kunnen al meteen in het educatieve spoor van Bas de reiger en reebok Bruno kruipen. Miel is er niet bij, dus ik doe gewoon de wandeling. Al is ‘gewoon wandeling’ misschien niet juist. In Peer wordt dit een ‘natuur en milieuleerpad’ genoemd.

En dat is het ook wel. Met informatie over natuurlijke waterzuivering en de hermeandering van de Dommel.

De wat? Eigenlijk wil dat zeggen dat ze terug wat kronkels in de Dommel gelegd hebben. Positief voor de fauna en flora! En iets wat je minder en minder ziet bij ons. Bij kronkelende beken denk ik al eerder richting Ardennen. Onterecht, zo blijkt in Peer.

Na een eerste stuk langs de Dommel steek je een straat over. Vanaf dan begint de rust. De schapen lopen even langs je op, voor je over een knuppelpad en houten brugjes verder het spoor van de meanderende Dommel volgt.

Puur natuur? Peer natuurlijk.

 

Mullemer Bemden in Peer

Dommel in Peer

 

Lees ook enkele andere Limburgse weekendtips: