Europa

Limburgse weekendtip: Het station van As

Wie me kent weet het wel. Ik klim graag naar een uitzicht. Dat kan ver weg in Porto, maar evengoed dichtbij in de gemeente As.

Aan het station van As (of Asch) ligt wat bij elkaar. Het oude station met eetzaak ’t Stasjon bijvoorbeeld. Daar schuin tegenover heb je Hotel en Restaurant Mardaga. Goed voor 14 punten in de Gault Millau!

Maar waar het mij om te doen is: de uitkijktoren van As. De toren van 31 meter is te beklimmen met een metalen doorkijktrap. Oké, slecht nieuws voor de hoogtevrezers. Maar! Het is geen grote fysieke uitdaging, én er volgt een beloning boven! Zicht over Nationaal Park Hoge-Kempen en Genkse en Maasmechelse mijnterrils.

Uitkijktoren As

De uitkijktoren heeft ook iets met de mijnen. Hashtag mijnverleden. De makers van de toren hebben de boortoren nagemaakt waarmee André Dumont de eerste steenkool uit de grond haalde.

De verlaten treinen aan de voet van de toren geven een miniem urbexgevoel. Ik heb niet geprobeerd of één van de graffitirijke wagons per ongeluk open was. Misschien toch beter wel gedaan? Treinliefhebbers kunnen wel een minitreintje nemen dat vanaf het station van As een klein rondje rijdt.

Wandelen in Limburg

Zowel tegenover Hotel Mardaga als aan het station van As is parkeergelegenheid. Op die parkings starten wandelingen van 3 kilometer, 5 kilometer en 12 kilometer. Doe de wandeling van 3 kilometer en je hebt alles gezien waar ik over schreef.

Veel plezier!

Lees ook enkele andere Limburgse weekendtips: