Europa

Podgorica, wandeling door de saaiste hoofdstad van Europa

De Montenegrijnse hoofdstad Podgorica wordt de saaiste hoofdstad van Europa genoemd. Nochtans is Montenegro een recent opgekomen vakantiebestemming. Met de ruige kustlijn, hoge bergtoppen en middeleeuwse steden met een Joegoslavisch sausje over. Maar de hoofdstad Podgorica wordt soms vergeten. Terecht of niet? Wij maakten deze wandeling door Podgorica. 

Georganiseerde tours spenderen meestal een halve dag in Podgorica. Meteen bij aankomst, of net voor vertrek. Wij deden er ietsje langer over, maar ook niet veel langer. Als je onze stadswandeling op een rustig tempo doet en regelmatig stopt voor een lokaal wijntje of biertje, krijg je een volledige dag gevuld.

START (0 kilometer)

We starten in onze woonblok, typisch Balkan. Met afgebladderde muren en een lift die in België nooit door de keuring zou geraken. The local experience. We bevinden ons in het westen van de stad. Gedomineerd door de woonblokken, een boulevard met levendige terrasjes en… de kathedraal.

KATHEDRAAL (0,7 kilometer)

De indrukwekkende ‘Cathedral of the Resurrection of Christ’ werd me op Instagram aanbevolen als één van de mooiste kerken ter wereld. Dat leek me straf, maar het interieur is effectief een pareltje. Elke vierkante meter in beschilderd. Ook met moderne schilderingen, want de bouw van de kathedraal startte pas in 1993. Aan de rechterzijde zie je plots een man in maatpak afgebeeld staan.

Een tweede keer kwam ik ’s ochtends om 8 uur voorbij de kathedraal. Dat gaf me de kans om een stukje van een orthodoxe eredienst mee te pikken. De kathedraal is gratis te bezoeken.

kathedraal van Podgorica
De hoofdingang van de kathedraal van Podgorica.

 

MILLENNIUM BRIDGE (1,7 kilometer)

Na de kathedraal is het even wandelen tot de volgende stop. Tussendoor kan je pauzeren voor ontbijt, koffie of lunch bij La Parisienne.  Na een lang stuk rechtdoor kom je bij een voetgangersbrug over de rivier Moraca. Op de voetgangersbrug wandel je langs de Millennium Bridge op, de meest iconische brug van Podgorica.

TRG REPUBLIKE (2,2 kilometer)

Aan de overkant van de Moraca kom je al snel het theatergebouw en stadhuis tegen. Gevolgd door Trg Republike, de Balkan-versie van Place de la Republique. Verwacht hier niets zoals de Grote Markt in Brussel of Syntagma in Athene. Trg Republike is eigenlijk niet zo mooi, maar wel typisch. Elke (provincie)hoofdstad in de Balkan heeft wel zo’n plein. Vaak met lichtreclames en een fontein.

En nu gaan we naar mijn favoriet gedeelte van de stad.

Trg Republike Podgorica
Trg Republike, het hoofdplein van Podgorica.

 

NEMANJIN GRAD (2,9 kilometer)

Wandel van Trg Republike recht naar het zuiden. Je komt op een groot park uit en kiest voor de rechterkant van het park, langs de rivier Ribnica op. Eerst kom je voorbij een monument voor Konign Nikola. Daarna brengt een kronkelpad vol stenen en trappen je tot bij de monding van de Ribnica in de Moraca. Een oude stenen burg, zo typisch voor de regio, brengt je naar de overkant van de Ribnica tot bij Nemanjin Grad. Prachtige zichten op Podgorica wachten op jou op de omwalling van de burchtruïne.

Zicht op Podgorica
Zicht op de buitenwijken van Podgorica, getrokken vanaf Nemanjin Grad.
Wandeling Podgorica
Op de voorgrond de oude brug over de Ribnica, op de achtergrond Nemanjin Grad.

 

OLD TOWN MET KLOKKENTOREN (4,1 kilometer)

Achter de burcht begint een doolhof van steegjes. Wij verdwalen, maar dat is geen probleem met de lekkere geur van houtkachels en gegrild vlees. We passeren de Starodoganjska Moskee en Osmanagic Moskee om uiteindelijk uit te komen op het bekende plein met klokkentoren. Het is hier goed te vergelijken met de oude stad van Skopje of Sarajevo, maar dan zonder de horeca en de toeristen. Enkel aan de klokkentoren liggen een paar theehuizen.

Daar aperitieven we. In een kleine bar met afzichtig interieur en opvallend: veel gokkers. Als afsluiter van de dag twee aanraders om te gaan eten: Bahus en Hemera Restoran.

OP UITSTAP

De resterende dagen trokken we met Podgorica als uitvalsbasis de stad uit. Eerst naar de Dajbabska Gora Tower. Hier krijg je al een goed idee wat Montenegro voor de rest te bieden heeft: natuurpracht. Wij rijden verder naar Lake Skadar, voor een geweldig avontuur.

Maar er zijn tal van opties. Denk bijvoorbeeld aan Kotor, Durmitur National Park of een dagje naar de Albanese buren in Shkoder.

Toren Podgorica
Dajbabska Gora Tower
Lake Skadar uitzicht
Zicht op Lake Skadar.

 

CONCLUSIE

Podgorica is zeker niet de stad die ik meteen ga aanraden. Maar moest je door Montenegro of de Balkan reizen, stop er dan toch maar even. Je krijgt je dag wel om.

Uitsluitsel geven over de saaiste hoofdstad? Dat vergt nog wat research. Minsk, Chisinau en Bratislava, here we come!

Wil je meer weten over reizen in de Balken? Bekijk zeker mijn reisschema van een treinreis door de Balkan. Eerder schreef ik onder meer over Banja Luka, Plovdiv, Skopje en Sarajevo.

 

2 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *