Sint-Michielsklooster in Kiev
Europa

Fotoreeks: Kiev smaakt naar meer

Met een hoop hippe eetzaken, de verschillende heuvels, de zandstrandjes van de Dnjepr en de vele historische gebouwen heeft Kiev alles om aan populariteit te winnen. En je kan ook een daguitstap naar Tsjernobyl maken. Het is een citytrip die naar meer smaakt, buiten dan het eten in de plaatselijke cafetaria. 

Bekijk onderaan de foto’s!

In november naar Kiev vliegen. Het klinkt niet echt als een vrolijke, zonnige citytrip. Maar koud, kil en onvriendelijk? Helemaal niet.

Maidan

Maidan is het centrale plein van Kiev. En ja, het is het meest oostblokachtig plein dat ik al gezien heb.

Mooi? Nee.
Interessant? Ja.

De volksopstand van pro-Europese betogers van begin 2014  zit nog vers in het geheugen. President Janoekovitsj moest aftreden, er kwamen vervroegde verkiezingen en er vielen meer dan 100 doden. Deze doden worden nog steeds herdacht op Maidan. Met zelfgemaakte monumentjes en Oekraïnse kleuren.

Tsjernobyl

En ook op zo’n 2 uur rijden van de hoofdstad ligt wat recente Europese geschiedenis. Tsjernobyl. Het klinkt gevaarlijk en ook wij zijn niet helemaal gerust. Maar de gids brengt kalmte. Een volledig werkdag in Tsjernobyl is ‘maar’ evenveel straling als een uurtje op een vliegtuig. Onze retourvlucht kwam dus overeen met 5 werkdagen in Tsjernobyl. Slik.

Recent ging Reizen Waes over Tsjernobyl. Zeker de moeite om eens te bekijken.

Werelderfgoed

Er is ook heel wat cultuur in Kiev. De eetcultuur bestaat grotendeels uit maaltijden, snacks en ingrediënten waarvan ik nog altijd niet weet wat het precies is. Een plaatselijke specialiteit is buikvet, maar ik ben -in tegenstelling tot één van de reisgenoten- geen fan. Wel echte aanraders zijn Karkas Restaurant en Coffee Laboratory!

En dan is er nog werelderfgoed. De Sint-Sofiakathedraal staat op de UNESCO-lijst. Van op de klokkentoren heb je een prachtig zicht op het Sint-Michielsklooster. En vlakbij ligt ook één van de diepste metrostations ter wereld.

Meer informatie nodig? Shoot! (Of bekijk in eerste instantie de fotoreeks hieronder!)

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *