Zonsondergang in Glyfada
Europa

Hoe twee Atheners als familie werden op vijf dagen tijd

Ik ben bijna in Athene. Goudgekleurde velden maken plaats voor beton. Af en toe duikt de trein ondergronds. Na mijn passage in Skopje ga ik in de hoofdstad van Griekenland voor de tweede keer couchsurfen. Altijd spannend hoe zo’n verblijf zal meevallen, zeker als je je verblijf maar enkele dagen op voorhand geregeld hebt. Aangekomen op het perron staan mijn hosts Alexandros en Ilias allebei naar mij te zwaaien. Oef, ze zijn me niet vergeten. 

In het appartement van Alexandros’ familie is de tafel al gedekt. Griekse lekkernijen staan klaar om verorberd te worden. Maar Alexandros en Ilias hebben eerst nog een verrassing: een mini-roadtrip naar Kaap Sounion. “It is worth the 40 minute ride.” En gelijk hebben ze.

Een verblijf van 5 dagen moest volstaan om Athene grondig te bezoeken. Door de dag zou ik me alleen moeten amuseren, maar ’s avonds hadden Alexandros en Ilias wel wat tijd. Of dat was toch hoe ik dacht dat het zou gaan. Uiteindelijk heb ik me maar één dag op m’n eentje moeten bezighouden en maakte ik de Griekse gemeenteraadsverkiezingen en een proclamatie mee. En we beperkten ons ook niet tot enkel Athene.

Maxi-roadtrip

“I just called Alexandros. Maybe, if you want, we can visit some other sites in Greece together?” – Ilias

Waaaat? Zo’n vraag moet je mij geen 2 keer stellen. Na een bezoek aan de Akropolis hebben we het hoogtepunt van Athene toch al gezien. En dus springen we in de oude jeep van Ilias’ vader. Eerste halte: het kanaal van Korinthe. Daarna volgen Mycene met de bekende leeuwenpoort, het theater van Epidauros en de oude hoofdstad Nafplion. In Nafplion maak ik kennis met de klimmersbenen van de Grieken. Duizend trappen naar het plaatselijke fort waren voor hen geen probleem. Voor mij… Tja.

#Historynerds

Als geschiedenisfreak is de hashtag #historynerd er eentje die ik graag gebruik. En toevallig zijn Alexandros en Ilias geschiedenisstudenten. Perfecte match. Ze weten dus onwaarschijnlijk veel over de Griekse geschiedenis. Wandelende encyclopedie zou misschien wat oneerbiedig zijn, maar hoeveel ze mij konden bijleren over hun land is echt niet normaal.

Maar één ding wisten ze niet. Koning Leopold I, de eerste koning der Belgen, kreeg ooit de troon van Griekenland aangeboden. Anno 2016 misschien niet slecht dat het uiteindelijk de Belgische troon werd.

Ook in Athene zelf tonen Alexandros en Ilias mij de hotspots. Interessante musea, maar ook lokale shishabars en de beste souvlakitenten. Dat alles in het bijzijn klasgenoten van mijn gastheren. Welklinkende namen als Theodoris en Konstantinos vervoegen ons. Er is zelfs een vriendin bij die net terug is van een stage in België!

Biertje with a view

“All my friends love that place! You have to see it!” – Ilias

De week is bijna ten einde. Heel de week is Ilias al over zijn dakterras bezig. Alexandros bevestigt. “Misschien is het wel de mooiste plaats van Athene.”

Op de laatste avond is het eindelijk zo ver. Met een zak vol Belgische biertjes stappen we in de lift en drukken we op knopje 6. Het zicht is inderdaad fantastisch. Beter kan je een week bij je ‘geadopteerde familie’ niet afsluiten.

 

 

5 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *