Algemeen

3x wandelen langs de Bosbeek in Maaseik

Maaseik. Ik ken de stad van een gezellig centrum, knapkoeken, topvolleybal en uiteraard van de brede kronkelende Maas. Maar wist je dat je ook prachtig kan wandelen in Maaseik? De wandelhoofdrol vandaag is, misschien verrassend, voor de Bosbeek. Verpakt in drie wandelingen zoek ik het water van en de natuur rond de Bosbeek op in Maaseik.

 

Maaseikse wandeling 1 – Opoeteren/Bergerven

‘s Ochtends vroeg rond 5.45 u. draai ik het Kerkplein van Opoeteren op. Dat plein moet ik nog delen met een lokale groenteboer, maar voor de rest: stilte. Na enkele stappen en een handvol gele pijltjes in Opoeteren-centrum, kom ik bij de Bosbeek. En die is ’s ochtends vroeg voor mij alleen. De titel ‘watermerk’ krijgt al meteen betekenis, want mijn eerste wandeling van de dag gaat van Bosbeek naar Bergerven. Bij het panoramapunt op het Bergerven is het puur genieten van de startende dag, een korte pauze en het zicht op de waterplas met eenden en grazende paarden.

Op weg naar Bergerven loopt een deel van de wandeling langs de Bosbeek. Het is een verrassend gebied waar een enorme rust hangt. En variatie genoeg: de beboste oevers van de Bosbeek, een verrassend stevige valleihelling en het indrukwekkende Bergerven. De rust wordt enkel door vroege vogels zoals een opstijgende reiger en een meute knorrende everzwijnen verstoord. Die opstijgende reiger zat te rusten bij de Volmolen. Zo te zien een gezellige tussenstop op een iets christelijker uur, want het is nog steeds vroeg.

De eerste route is een zelf samengestelde route. Je vindt locaties die ik vermeld op de gele wandeling vanuit Opoeteren of de blauwe wandeling rond Bergerven. Door het bos, langs een beek, naar het ven. De eerste wandeling in Maaseik kan me alvast bekoren. Op naar de volgende!

 

Zicht op Bergerven
Zicht op Bergerven

 

Maaseikse wandeling 2 – Tösch-Langeren

Een natuurreservaat met een prachtige naam en dito startplaats: het kasteel van Wurfeld. Ik wil mijn dagthema (de Bosbeek) zoveel mogelijk zien, dus kies ik voor de … route door ‘het lappendeken’ van Limburg’. Ik hoor de vraag al: ‘Lappendeken?’

Weides, dreven, bosjes, water en (drassige) graslanden wisselen elkaar constant af. Dit en enkele toffe elementen zorgen voor een lange wandeling (9,6 kilometer) die blijft boeien. Kort na het vertrek steek je bij Vakantie Wurfeldermolen de Bosbeek al een keer over. Om vervolgens een ‘landelijke’ kilometer aan te vatten. Koeien, paarden, schapen, enkele landbouwbedrijven en een landelijk geurtje wachten je op. Heerlijk!

En even later start een onderdeel van de route dat ik als wandelaar toch wel als ‘avontuurlijk’ zou omschrijven. Meerdere tientallen meters aan plankenpaden van zo’n 40 centimeter breed helpen me om een moerasachtige zone zonder natte knieën over te steken. Het katapulteerde met even terug naar mijn eerste wandeling in de Achterhoek een halfjaar eerder.

Het kronkelend parcours over plannenpaden is ongetwijfeld één van de hoogtepunten voor wandelaars in Maaseik. Ik durf zelfs een straffe uitspraak doen. Dit is misschien wel de meest verrassende wandeling van Limburg: biljartvlak en toch blijft het na elke kronkel een ontdekking.

 

Maaseikse wandeling 3 – Aldeneik

Voor de derde en laatste wandeling van de dag rij ik door naar het pittoreske Aldeneik. Ik associeer het dorp met de Maas en met wijn. Blijkt een goede verbinding in m’n hersenen te zijn, want tijdens de wandeling passeer ik zowaar een wijngaard van Wijndomein Aldeneyck aan de oevers van de Maas.

Maar wat, denk aan het dagthema, vooral belangrijk is in Aldeneik… Hier mondt de Bosbeek uit in de Maas. Ik kies voor de gele wandeling vanuit Aldeneik vanwege de combinatie tussen de Mynekomplas, de Maasoevers en het gezellige centrum van Maaseik.

Al snel brengt de wandeling me naar een prachtig wandelpad dat de kronkels van de Bosbeek overneemt. Het pad loopt helemaal rond de Mynekomplas. Een enorme parkachtige oase van ontspanning en waterrecreatie. Aangenaam wandelen en een locatie waar ik, op een picknickdeken en met een boek, de hele dag zou kunnen vertoeven.

 

Tussenstopje in het centrum?

Maar na het rondje rond de Mynekomplas duik ik toch nog even het centrum van Maaseik in. De moeite om even te doen voor bijvoorbeeld een terrasje op het gezellige Marktplein!

 

Samenwerking

Ik ging op wandel in Maaseik dankzij een leuk betaalde samenwerking met Visit Maaseik. Alle teksten geven mijn eigen ervaring weer tijdens deze wandelingen ter plaatse.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *