Europa,  Mijn ervaringen

Skopje: ontdekking voor toeristen, locals balen

Ontstaat geschiedenis langzaamaan in de loop der jaren, of kan het simpelweg gebouwd worden? De leiders van Macedonië zijn overtuigd van het tweede. Een citytrip Skopje moet de nieuwe ontdekking van de Balkan worden, tot ergernis van de lokale bevolking.

Ik passeer in 2014 in Skopje, tijdens mijn treinreis door de Balkan. Een handvol nieuwe musea, WiFi op het centrale plein en wie weet binnenkort zelfs een reuzenrad in de Vardar. Skopje krijgt een facelift. Sinds 2014 staan er tussen de Ottomaanse en communistische bouwwerken ook moderne gebouwen en zo’n 200 nieuwe standbeelden.

Disneyland

De meest opvallende vernieuwing is het centrale Macedonia Square met het immense beeld van een strijder te paard. Maar liefst 23 meter hoog en overduidelijk Alexander De Grote. Bizar, want volgens sommige bronnen zou Alexander De Grote nooit op het grondgebied van het huidige Macedonië geweest zijn. “I never call this Macedonia Square”, zegt mijn gastheer Sasko. “I call it Disneyland.”

Het Disneyland van Skopje betreden gebeurt via een uiterst opmerkelijk bouwwerk. De Porta Macedonia is een goedkope kopie van de Arc de Triomphe in Parijs. “Kitsch” en “fake” zijn de meest gebruikte woorden als het over het vernieuwde Skopje gaat. Begrijpelijk, hoe indrukwekkend de nieuwe bouwwerken ook zijn.

Balkan = vlees

’s Avonds toont mijn gastheer me het oude Skopje. De wijk Old Bazaar brengt je met zijn doolhof van smalle steegjes terug naar de middeleeuwen. Het is gezellig druk op de terrasjes in dit oudste gedeelte van de stad. Op het menu staat overal hetzelfde: cevapcici. Als goede Belg combineer ik het met het streekbiertje Skopsko. Overheerlijk, enkel de bedelende kinderen moet je er als toerist bijnemen.

Moeder Theresa

De locals voelen zich dus niet thuis in hun nieuwe hoofdstad, maar voor de toeristen is er nu juist heel wat te zien. Twee dagen zijn vlot te vullen in en rond Skopje. Het Museum of Macedonian Struggle is een goede plaats om het stadsbezoek te starten. Een gids vertelt er de recente geschiedenis van Macedonië. Ook het Holocaust Memorial Center is knap, net zoals het Mother Therese Memorial House. Het pronkstuk van het gratis museum is de nobelprijs voor de vrede die moeder Theresa in 1979 kreeg.

Ook enkele oude bouwwerken zijn het bezoeken waard tijdens een citytrip in Skopje. Hét symbool van Skopje is de stenen brug die het nieuwe plein met de oude stad verbindt. Voor een mooi uitzicht op Skopje moet er even geklommen worden. De muren van het Kale fort bieden een prachtig zicht op zowel de oude stad als het nieuwe plein.

Millennium Cross

Van overal in Skopje is een gigantisch kruis op de top van een heuvel te zien. Wie nog een halve dag over heeft in Skopje moet zeker naar dat Millennium Cross klimmen. Een bus of taxi brengt je voor een paar euro tot halfweg, een moderne kabelbaan doet de rest. Het uitzicht van aan het gigantische kruis is adembenemend. Op een zonnige dag kijk je over de bergtoppen binnen bij de Kosovaarse buren.

Conclusie: citytrip Skopje

Denk niet te veel aan de mening van de Macedoniërs en Europa heeft er een trekpleister bij. Maar ik voel me verplicht om me toch even tot president Gjorge Ivanov en eerste minister Nikola Gruevski te richten: laat die plannen voor horecaboten op de rivier en een reuzenrad à la London Eye vallen. Zorg dat de bestaande monumenten netjes verzorgd worden en je hebt een topbestemming.

Om af te sluiten nog een tip voor wie na het lezen van dit bericht een citytrip Skopje boekt: doe nooit je gordel aan in een taxi en neem de sigaret van de taxichauffeur altijd aan. Anders worden de mannen met de gele auto’s boos!


Bezocht: mei 2014
Duur: 2 dagen
Verblijf: CouchSurfing

Skopje, Alexander de grote, Macedonia Square
Zicht op het vernieuwde centrum.
Skopje, Old Bazaar, Macedonië
Een typisch straatje in de oudste wijk.
Stone Bridge, Varder, Skopje, Macedonië
De stenen brug over de Vardar.
Zicht op de wijk Old Bazar.
Zicht op de wijk Old Bazar.

3 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *