Mijnterril Heusden-Zolder
Europa

Limburgse weekendtip: De mijnterril van Heusden-Zolder

Rust en eenvoud. Dat is wat de mijnterril van Heusden-Zolder typeert. De site is niet toeristisch ontwikkeld zoals bij de buren van Beringen of Maasmechelen. Geen erg, wat mij betreft. Zonder afbreuk te willen doen aan de knappe projecten als Be-Mine of Connecterra.

Hopelijk hebben jullie meer geluk, want telkens wanneer ik hier kom regent het. Zowel in juli als in januari. Niet ideaal om de terril te beklimmen. En toch haalt deze plek het als Limburgse weekendtip.

Een wandeling van 2,5 kilometer loodst je na een pittige start naar de top van de terril. Halfweg staat een bankje. Een bankje dat welkom is. Zeker voor ongetrainde zielen zoals ikzelf en Leonie.

Met 155 meter hoogte is de mijnterril van Heusden-Zolder één van de hoogste punten van Limburg. Goed voor zicht op onder meer de mijnsite van Beringen, de skyline van Hasselt en bij helder weer de skipiste van Peer. Heb ik pech. Dat helder weer heb ik nog niet mogen meemaken. Derde keer goede keer dus…

Microklimaat

De terril is eigendom van Natuur en Bos, wat uiteraard zorgt voor extra aandacht voor de natuur op de Heusdense terril. Al sinds 1997 is de terril een natuurreservaat. Geregeld grazen er schapen om de bergflanken te onderhouden. Het donkere mijngesteente warmt bij zonlicht snel op en zou aan de zuidkant voor een microklimaat zorgen. Verwacht geen Italiaanse temperaturen of Sahara-taferelen, maar wel vegetatie die er wat zuiderser uitziet en enkele zeldzame diersoorten. De opmerkelijkste? Zonder twijfel de blauwvleugelsprinkhaan.

3 sterrenplekje

Het is de rust en natuur dus die primeert op de mijnterril. Naast een kleine parking en enkele picknickbanken zijn er niet veel faciliteiten. Enkel wandelaars en honden aan de leiband zijn toegelaten op het hoogste punt van Heusden-Zolder.

Op dat hoogste punt vind je nog één extraatje. Drie gedichten sieren een paaltje dat aanduidt dat de top van de terril een 3 sterrenplekje is.

En ook van mij krijgt de mijnterril van Heusden-Zolder 3 sterren!

 

landschapssterren Heusden-Zolder
De mijnterril van Heusden-Zolder krijgt door Natuur en Bos 3 landschapssterren toegewezen.

 

Lees ook enkele andere Limburgse weekendtips:

6 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *