Reistips

Antwerpse weekendtip: Legerwandeling Tielenheide

De Tielenheide, net ten zuiden van Turnhout, is zo’n stukje natuur waar bijna enkel de omwonenden komen. Zonder een duidelijke parking en ingesloten door een spoorlijn en het militair domein van Tielen. Je kan een mooie legerwandeling maken op de Tielenheid.

 

Bij de generatie die de dienstplicht nog meemaakte, zal Tielenheide waarschijnlijk een belletje doen rinkelen. Een infobord bij het begin van de 2 wandelingen leert me dat ongeveer 700.000 miliciens een opleiding kregen op het oefenterrein van Tielenheide.

Legertje spelen?

In mijn verbeelding zijn de verschillende vijvertjes die ik zie het gevolg van granaat- en bominslagen. Geen idee hoe dicht dit bij de realiteit ligt. De militaire aanwezigheid is in ieder geval duidelijk te merken.

Bij het begin van de wandeling springt een tank in het oog. Een Amerikaanse M75, zo blijkt. Een stukje verder zijn er ook oefenbunkers en een hindernissenparcours in verval te zien.

 

Gekoesterde heide

Het natura 2000-gebied bestaat uit een blauwe wandelzone en een rode wandelzone. De Tielenheide verloor tijdens de 20 e eeuw aan uitgestrektheid. Zoals ongeveer alle heidegebieden trouwens. Maar het is wel een belangrijk stukje natuur, ook zoals ongeveer alle gekoesterde heiderestanten van ons land. De rode zone is nog net iets waardevoller dan de blauwe. Ben je hier op het juiste moment, dan kan je grote grazers zien die de Tielenheide mee beheren.

 

Instagrammende boswachter

Ook de boswachter die onder meer Tielenheide in zijn beheer heeft, verdient een vermelding. Boswachter Kris deelt op Instagram op regelmatige basis informatie en weetjes.

 

 

Praktisch

Het infobord over Tielenheide staat in de straat Leiseinde in Turnhout. Van hieruit starten een blauwe en een rode wandeling. Op de rode wandeling zijn geen honden toegelaten wegens de mogelijke aanwezigheid van de grazers.

Over Turnhout

Turnhout is een verrassende stad in volle ontwikkeling. Zeker de moeite om te combineren met een wandeling over de Tielenheide. Enkele highlights zijn het begijnhof, een wandeling langs de vaart, het kasteel van de hertogen van Brabant of
shoppen in het vernieuwde stadsdeel Turnova. Bezoek hier de website van Toerisme Turnhout.

 


Een Antwerpse weekendtip is geen weekendvullende activiteit, maar wel een activiteit waarmee je een deel van je weekend kan vullen. Ik zoek voor deze rubriek niet naar de bekendste hotspots van de provincie. Eerder naar kleinere, onverwachtere en rustigere locaties.

Naast de Antwerpse ook mijn Limburgse weekendtips lezen?

Éen Reactie

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *