Valletta gezien vanuit Sliema.
Europa

Malta: stranden, tempels en files

Malta is het Brussel van de Middellandse Zee. Niet dat er momenteel veel vluchtelingen verblijven. Ik heb het eerder over het verkeer. Dat durft wel eens te stokken. De laatste kilometer van de taxirit naar ons appartement duurde een dik kwartier, ondanks genegeerde verbodsborden.

Maar net zoals in Brussel zijn er ook veel mooie plekjes op Malta. Te beginnen met de hoofdstad Valletta. Een versterkte stad die in 2018 culturele hoofdstad van Europa was. De smalle straten en typische groene balkonnetjes geven het centrum een leuke sfeer. Aan het water kan je verrast worden door kleine rotsstrandjes. Wel opletten: de rotsen kunnen scherp zijn!

Valletta
Een typisch straatje in Valletta.

De 3 toeristische toppers zijn in mijn ogen de rijkelijk versierde kathedraal, het Paleis van de Grootmeesters en de Upper Barrakka Gardens, met een prachtig zicht op de stad en omgeving.

Het interieur van de kathedraal.
Het interieur van de kathedraal.
Valletta
Zicht op de stad.

Sliema

Ons appartement in Sliema is een echte aanrader. Eetgelegenheden en winkels zijn vlakbij, er is een veerbootje naar Valletta en dit uitzicht is om van te snoepen. Een eettip voor wie zin heeft in een typisch Maltese maaltijd: Ta’Kris, zowat het beste restaurant van Sliema. Wie een gigantische maag heeft moet eens passeren bij Trattoria Cardini. Gelukkig geven ze restorestjes mee naar huis.

Eilanden

Ook buiten de dichtbebouwde hoofdstad zijn er trekpleisters op Malta. Gozo en Comino zijn 2 eilanden die een bezoekje waard zijn. De boottocht duurt zo’n anderhalf uur en vaart langs mooie witte kliffen. Gozo telt zo’n 20.000 inwoners en heeft één toeristisch hoogtepunt: The Azure Window. Ook wel bekend als de plaats waar Daenerys Targaryen met Khal Drogo trouwt in aflevering één van Game of Thrones.

Update: Ondertussen is The Azure Window niet meer. 🙁

Het erg toeristische Comino is een zwemparadijs. De hotspot op dit kleine eiland is de zogenaamde Blue Lagoon. Waaghalzen (ik niet!) kunnen met een speedboot grotten bezoeken. “The best experience of your holiday“, aldus de iets te enthousiaste verkoopmannetjes.

Hoponhopoff

Ik zal maar beginnen met me te verontschuldigen voor het feit dat ik een hoponhopoff gebruikt heb. Maar tijdens onze eerste taxirit werd duidelijk dat zelf rijden op Malta geen goed idee zou zijn en we hadden een groot deel van Malta nog niet gezien.

De eerste stop is het Hal Saflieni Hypogeum. Jammer genoeg konden we de ondergronde prehistorische begraafplaats niet bezoeken. De tours waren namelijk volgeboekt voor de komende 3 weken. Even naar Google Afbeeldingen gaan voor fotootjes dus. Gelukkig konden we ons troosten met een tussendoortje bij Maxims Pastizzeria.

Vissersdorp Marsaxlokk
De haven van het vissersdorp Marsaxlokk.

Stop twee: Marsaxlokk. Stadje bekend van de zondagse vismarkt en de gezellige, goedgevulde haven. Perfect voor een lunchpauze in een van de vele visrestaurantjes.

Na een rit over “routes dégradées” is de derde een laatste stop de tempel van Hagar Qim, aan de mooie westkust. Hagar Qim is één van de oudste losstaande bouwwerken ter wereld. Meer dan 5.000 jaar oud. De hemel voor een #historynerd dus.


Bezocht: September 2015
Duur: 7 dagen
Verblijf: Airbnb

4 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *