Struisvogel in Oudtshoorn
Afrika

Struisvogelliefde

Struisvogels en Oudtshoorn gaan hand in hand. Zo hadden we bijvoorbeeld een struisvogelplumeau als sleutelhanger in de Earthbound B&B en op elke menukaart in Oudtshoorn staat minstens één struisvogelgerecht. Ook wij gingen helemaal mee in de struisvogelhype en deden zes struisvogelactiviteiten.

Aaien

De eerste activiteit op de Highgate Ostrich Farm is ook de makkelijkste. Goed om op dreef te geraken dus. De kleine struisvogeltjes laten zich vlot oppakken en zijn zeer aaibaar. De kuikens voelen niet zo donzig aan als kippenkuikens, maar eerder leerachtig.

Knuffelen

Geknuffeld worden door een struisvogel is andere koek. Het is zo vreemd als het klinkt. De werkwijze: je neemt een emmer struisvogelvoer en gaat met je rug naar de beesten staan. Ze zullen dan met hun nek links en rechts van je hoofd passeren en je op die manier, zonder het zelf te beseffen, een knuffel geven. Awkward.

struisvogel knuffelen

Eierstand

Op een struisvogel gaan staan is een brug te ver, maar op de eieren mochten we wel staan. Onwaarschijnlijk maar waar: enkele struisvogeleieren kunnen een gewicht van om en bij de 75 kilogram verdragen. Zelfs de iets zwaardere Brit die ons tijdens de tour vergezelde zakte niet door de eieren.

Nog een leuk weetje over struisvogeleieren: met slechts één ei maak je een omelet voor 18 personen.

struisvogeleieren Oudtshoorn

Zitten

Het zitten is een opwarmertje voor de struisvogerit. En het is ook veel veiliger. De struisvogel kan namelijk niet weglopen en is geblinddoekt tijdens het ‘opstappen’. De truc: achter de vleugels gaan zitten. Vasthouden aan de nek is optioneel…

Rijden

Zoals op onderstaande foto te zien is, is het niet evident om niet van de struisvogel te tuimelen. Bij mij duurde de rit maar enkele wilde seconden. Lennart bleek wel een natuurtalent en kwam zonder kleerscheuren van de struisvogel af. De truc hier: achteruit leunen en vastklampen aan de vleugels. De rangers op de boerderij doen het nog iets professioneler: met één hand vastklampen aan een vleugel en met de andere hand sturen met de nek.

struisvogel rijden Oudtshoorn
Enkele momenten voor de “struisvogelval”.
struisvogel rijden Oudtshoorn
Lennart bedwingt de struisvogel wel.

Eten

Sorry dierenliefhebbers, maar struisvogel wordt ook gegeten. De struisvogelfilet in The Black Swan in Oudtshoorn is een echte aanrader en zelfs het culinaire hoogtepunt van de reis. Samen met de vele bacon and cheese burgers natuurlijk. Het struisvogelvlees doet niet echt aan gevogelte denken. De beste omschrijving is volgens mij “een combinatie tussen kalkoenfilet en lamsvlees”.

Conclusie

De struisvogels in Oudtshoorn hebben toch wel mijn hart gestolen!

Meer lezen over Zuid-Afrika?

2 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *