Kaapstad, Robbeneiland
Afrika

Kaapstad, wereldstad!

Aankomen in Kaapstad staat gelijk aan overgeven. Of voor mij dan toch. Ziek van de vlucht, vermoedelijk de vermoeidheid… Gelukkig maakt de stad zelf alles goed. Kaapstad bezoeken is zo ongeveer de beste citytripervaring die ja kan overkomen.

Kaapstad is een wereldstad. Een Afrikaanse stad met Amerikaanse looks en een Europese koloniale saus. Al na dag één kan ik stellen dat het de mooiste stad is die ik ooit gezien heb. De andere drie dagen in Kaapstad bevestigen die stelling. Elk hoogtepunt wordt gevolgd door een nieuw hoogtepunt.

Hoogtepunt 1: Tafelberg

Dag 1: Geen Tafelberg te zien. Bedankt wolken!
Dag 2: Op weg naar Cape Point de Tafelberg plots wel zien liggen en dan maar ineens naar boven gaan.
Dag 3: Geen Tafelberg te zien. Bedankt wolken!

Iedereen raadt het aan: “Als je de kans ziet om zonder wolken naar boven te gaan, moet je dat meteen doen!” Niets is minder waar. Meer dan de helft van de tijd hangt er een (veel te dik) tafellaken over de Tafelberg.

Eenmaal boven schieten woorden tekort, dus geniet vooral van onderstaande foto’s. En oh ja, puntje 29 van de Bucket List is bij deze voltooid! Een bezoek aan Kaapstad zou niet geslaagd zijn zonder de Tafelberg te beklimmen.

Kaapstad, Tafelberg, Signal Hill, Zuid-Afrika
Zicht op Kaapstad vanaf de Tafelberg.
klipdas, tafelberg, kaapstad, zuid-afrika
Een nieuwsgierige klipdas op de Tafelberg.

Hoogtepunt 2: Cape Point

Antwerpenaren die thuis passeren zeggen soms dat Zepperen het einde van de wereld is. Wel, wij hebben op het échte einde van de wereld gestaan. Nieuw-Zeeland, een stukje Australië, Uruguay, Chili en Argentinië liggen nog zuidelijker, maar toch voelen Kaap de Goede Hoop en Cape Point aan als het einde van de wereld. Weten dat je richting Antarctica aan het kijken bent is heel cool!

Wanneer een eenzame struisvogel ons pad kruist, wordt de uitstap meteen ook de eerste safari-ervaring van de reis. Op de teller na enkele uren op het schiereiland: tientallen pinguïns in Simon’s Town, 6 dassies op de Kaap, enkele struisvogels (volstruis in het Afrikaans) en een grote familie bavianen.

Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika.
Kaap de Goede Hoop. Het meest zuid-westelijke punt van Afrika.
De pinguïns van Simon's Town
De pinguïns van Simon’s Town.

Hoogtepunt 3: Robbeneiland

Robbeneiland is van uitzicht minder spectaculair dan bovenstaande hoogtepunten, maar het is wel de uitstap die me tot driemaal toe kippenvel gaf. Om te beginnen tijdens een busrit over het door meeuwen geannexeerde eiland.

Een van de stops is een hoop stenen. Een hoop van enkele honderden of misschien wel duizenden stenen, daar neergelegd door Nelson Mandela en andere oud-gevangenen tijdens een grote reünie in 1995, enkele jaren na de sluiting van Robbeneiland. De verschillende stenen staan symbool voor, hoe gek het ook klinkt, diversiteit en gelijkheid. Het eerste kippenvel is een feit.

Kippenvelmoment nummer twee volgt wanneer onze gids zich voorstelt. Hij zat zelf 6 jaar gevangen op Robbeneiland en deelt nu zijn ervaringen met duizenden toeristen per jaar. Ondertussen blijft hij rustig in de gevaarlijke township Khayelitsha wonen. Respect.

Tijdens de (misselijkmakende) terugvaart naar Kaapstad is er nog een laatste kippenvelmoment. Met dank aan dit zicht op Kaapstad. Kaapstad bezoeken was een onvergetelijke ervaring!

Kaapstad, Robbeneiland
Zicht op Kaapstad tijdens de boottocht.

Bezocht: mei 2015
Verblijf: Skinkikofi B&B in Paarl

Lees ook mijn andere artikels over Zuid-Afrika:

Éen Reactie

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *