School van Born in Africa in Kranshoek bij Plettenberg Bay
Afrika

Born in Africa: Belgische connectie in Plettenberg Bay

Kreten van verbazing is het eerste wat we horen wanneer we een schooltje nabij Plettenberg Bay binnenstappen. Drie blanke jongeren komen de klas binnen, ongezien! Wat zouden die komen doen? Ons bezoek is het resultaat van een leuke samenwerking met Born in Africa.

Met dank aan de organisatie Born in Africa mochten we een kijkje nemen in een schooltje in de township Kranshoek, nabij Plettenberg Bay.

In het kort: Born In Africa probeert zoveel mogelijk kinderen in de regio rond Plet van onderwijs te voorzien. Door schooltjes te bouwen, maar ook door naschoolse activiteiten te organiseren. Zo organiseert PXL-student Rien Claes er voetbalwedstrijdjes voor de kinderen. Alle informatie over Born In Africa is terug te vinden op hun website.

Schooltje in de township Kranshoek nabij Plettenberg Bay
De voorgevel van het schooltje in Kranshoek.

Township Experience

Het bezoek aan het schooltje is meteen ook een eerste ontmoeting met een township. In Kranshoek wonen zo’n 10.000 mensen. Het is geen gevaarlijke township, misschien ook omdat de meeste inwoners weten wat Born In Africa voor hen doet. Het was er bijvoorbeeld geen probleem om met de camera over straat rond te lopen. Iets wat je in de townships rond Kaapstad of Johannesburg beter niet probeert.

Wat ook opvalt: de vele stenen huisjes, een project van de Zuid-Afrikaanse overheid. De huisjes ogen mooier dan de krotten gemaakt uit golfplaten, maar de mensen zijn daarom niet minder arm.

Fist Bump

Ook het schooltje ziet er minder ouderwets uit dan ik gevreesd had. Qua infrastructuur is het goed te vergelijken met een Belgisch schooltje van enkele tientallen jaren geleden. De klasjes waren met 35 leerlingen wel wat groter dan de klassen in België.

Wat wel meteen opvalt is de hitte in de klasjes. Veel verluchting of airco is er niet. Maar dat deert de kinderen blijkbaar niet, want ze zijn erg energiek en maken er een erezaak van om ons een high five of fist bump te geven.

Schooltje in de township Kranshoek nabij Plettenberg Bay
Een stout kindje?

Stiftjes

In het tweede leerjaar van het schooltje in Kranshoek zit een meisje dat als enige van de klas altijd stiften meeneemt. Omdat zij de enige met stiften is, moet ze altijd delen. Toevallig hadden we als cadeau voor de school wat teken- en knutselmateriaal bij. En dus, rara, kreeg zij een pak vol stiften.

Het meisje wist niet goed wat er gebeurde, zeker niet toen ze ook nog moest poseren voor een foto met haar gloednieuwe glitterstiften. De goede daad van de reis was bij deze dus ook gedaan!

Het meisje met haar nieuwe stiften.
Het meisje met haar nieuwe stiften.

 

Lees ook mijn andere artikels over Zuid-Afrika:

Éen Reactie

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *