Afrika

Onbekend Zuid-Afrika: de panoramaroute van Mpumalanga

Watervallen van bijna 100 meter hoog, unieke rotsformaties, uitzichten van tientallen kilometers ver en een Zuid-Afrikaanse versie van de Grand Canyon. Een half uurtje ten westen het Krugerpark vind je het allemaal. Meer bepaald op de panoramaroute in de Zuid-Afrikaanse deelstaat Mpumalanga.

De panoramaroute begint in Sabie, een klein en rustig dorpje aan de gelijknamige rivier. In Sabie is ook meteen de eerste bezienswaardigheid die we bezoeken: de Sabie Falls. Eigenlijk niet noemenswaardig, maar een goed(koop) opwarmertje. In dit blogbericht bespreek ik de panoramaroute van zuid naar noord. En de volgende bezienswaardigheden zijn wél noemenswaardig:

Mac-Mac Falls (20 rand)

Tussen drie hoge rotswanden valt plots een beekje naar beneden. Met 65 meter niet de hoogste waterval van Mpumalanga, maar wel een hele mooie. En dat is ook te zien aan de aanwezigheid tientallen Afrikaanse vrouwen die er souvenirs proberen te verkopen. Hier zijn zaakjes te doen!

The Pinnacle Rock (10 rand)

Toen ik de eerste keer over deze rots las, dacht ik dat er “Pinapple Rock” stond. Fout gelezen, maar eigenlijk lijkt de losstaande rots wel een beetje op een ananas. Met dank aan de begroeiing on top of it, natuurlijk.

The Pinnacle Rock nabij Graskop, Mpumalanga.
The Pinnacle Rock nabij Graskop.

God’s Window (10 rand)

Op een zonnige dag zou je hier tot in Mozambique moeten kunnen kijken. Dat is zo’n 120 kilometer ver. Dat geluk hadden wij niet. Bij ons eerste bezoek was het te bewolkt en bij het tweede bezoek stond een dennenbos aan de horizon in brand. Maar het uitzicht was toch niet slecht!

Wandel ook zeker even het “regenwoud” in. Na een paar minuten stappen door –voor mij- onbekende planten volgen er nog wat mooie vergezichten. Dezelfde vergezichten als in een scène uit The Gods Must Be Crazy, zo leert Wikipedia mij.

God's Window op de panoramaroute in Zuid-Afrika.
Ondanks de rookpluim toch een knap uitzicht.

Lisbon Falls & Berlin Falls (elk 10 rand)

Twee mooie en vergelijkbare watervallen op een paar kilometer van elkaar en op slechts enkele minuten rijden van God’s Window. Leuk weetje over de namen van de watervallen: goudzoekers gaven een waterval vaak de naam van hun geboortestad. Vandaar dus de Lisbon Falls en de Berlin Falls.

Berlin Falls op de panoramaroute nabij Graskop.
Berlin Falls.

Bourkes Luck Potholes (80 rand)

De duurste bezienswaardigheid, maar ook één van de bijzonderste. Op deze plaats komen de Blyde rivier en de Treur rivier op spectaculaire wijze samen. En het is weer eens bewezen: water heeft een ongezien kracht.

Bourkes Luck Potholes
Bourkes Luck Potholes.
Bourkes Luck Potholes
Bourkes Luck Potholes.

The Three Rondavels (10 rand)

Misschien wel het mooiste uitzicht dat ik ooit gezien heb. Van op het uitzichtpunt zie je 700 meter lager de Blyde rivier door een magische omgeving kronkelen. De three rondavels, de drie “torentjes” op onderstaande foto, zijn een fijne kers op de panoramataart.

Ook hier een leuk weetje: de hekken die toeristen moeten beschermen tegen een lelijke val zijn van het Belgisch bedrijf Bekaert. Bedankt Lennart, voor het wist-je-datje van de dag!

The Three Rondavels op de panoramaroute
The Three Rondavels, misschien wel het hoogtepunt van de panoramaroute.
Blyde River Canyon op de panoramaroute
Het zicht op de Blyde Rivier.

Om tussendoor te eten zijn er weinig mogelijkheden. Aan het aantal souvenirwinkeltjes, pannenkoekenhuisjes en blanken te zien is Graskop dé locatie. De locale worsten- en notenverkopers die niet te gegeneerd zijn om je aan te spreken tijdens het eten moet je er wel bijnemen…

Bezocht: mei 2015*
Duur: 2 dagen
Verblijf: Nabana Lodge in Hazyview. Ook een goede uitvalsbasis om naar Kruger National Park te gaan.

*Opgelet! De prijzen dateren ook uit 2015.

 

Meer lezen over Zuid-Afrika?

6 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *