Afrika

De 8 hoogtepunten van Marrakech

Marrakech heeft vele hoogtepunten. Voorafgaand aan mijn bezoek aan de Rode Stad is mij vooral schrik aangejaagd. Opdringerige mensen. Stinkende steegjes. Toeristen die worden afgezet. Wel, met de nodige voorzichtigheid valt het allemaal wel mee hoor. Meer nog: ik zal niet twijfelen om nog eens naar Marrakech te gaan. De stad heeft meerdere troeven.

1. Jemâa el-Fna

Hier is ’t altijd leven. De verkopers weten niet van opgeven, u weze gewaarschuwd. Aapjes op de schouders of slangen in de nek. Als je iets te aandachtig naar de beestjes kijkt, heb je het vlaggen. Hetzelfde geldt trouwens voor appelsiensap. Eén blik op zo’n pulprijk glas is genoeg om de verkopers knettergek te maken.

Tip! bij fruitstand nummer 51 staat doorgaans een rustige verkoper. Ik zou hem zelfs een tikkeltje passief noemen. Ideaal dus.


2. Tajine Kefta

Wat cevapcici voor mij betekende in de Balkan, betekent tajine kefta voor mij in Marokko. De gekruide gehaktballetjes in tomatensaus 2 keer per dag naar binnen spelen zal ik maar geen zonde noemen.

De volledige Marokkaanse keuken kan me trouwens wel bekoren. En na een stevige lunch is het tijd voor…

3. Muntthee

Want blijkbaar bevordert dat de spijsvertering. Op de toeristische plekjes betaal je anderhalve euro, maar een beetje verwijderd van het Fna-gedruis lukt het voor minder ook.

Opgepast: Dat is zoet, man!

4. Berglucht

Marrakech zelf is op  2 volledige dagen makkelijk te bezoeken. Onze derde volledige dag is dus ideaal voor een daguitstapje. De keuze valt op een dagje naar het Atlasgebergte. Een aanrader in december, want blijkbaar valt de herfst in Marokko wat later dan bij ons. En geelgekleurde treurwilgen blijken wel schuuntjes te zijn.


5. Back to the Middeleeuwen

Enerzijds zijn er de mannen in gewaden die wat Middeleeuws aandoen. Maar er zijn ook de smalle steegjes waar een Amerikaan zich hopeloos in zou vastlopen. De sputterende brommertjes nemen de charme wel wat weg.

Door Marrakech wandelen is ook een beetje tegen de tijd in wandelen. Op een paar minuten stappen van het centrum kom je in rokerige straatjes waar de locals oude ambachten zitten te beoefenen. Niet schrikken van de gegrilde schapenkoppen.

6. De minaret is heilig

Vergelijk het met de Boerentoren in Antwerpen. (Of was het nu de kathedraal?) Een van de 10 Marokkaanse geboden is in ieder geval: Gij zult niet hoger dan den Minaret bouwen!

En dat gebod heeft een aangenaam gevolg: geen hoogbouw! En dus heb je vanop elk dak in Marrakech een prachtig zich over de stad. Iets waar ze in de horeca gretig gebruik van maken. Een restaurant zonder dakterras is geen echt restaurant.

Wanneer je ‘s avonds op zo’n dakterras zit te chillen is de kans ook best groot dat je de oproep tot avondgebed hoort. Of ja, eigenlijk kan je dat enkel missen als je doof bent.


7. Budgetvriendelijk

Mijn bankrekening heeft ook genoten van het tripje. Een warme maaltijd kostte ons nooit meer dan 7 euro. Voor een menu met voor-, hoofd-, en nagerecht telden we 12 euro neer en veel attracties in hartje Marrakech kosten niet meer dan 1 of 2 euro.

8. Equity Point Hostel

Nee, mijn schrijfsel is niet gesponsord, maar het verblijf was gewoon te goed om niet te vermelden. Een kamer met woongedeelte, eigen badkamer en slaapkamer, verdeeld over 2 verdiepingen. En dat voor nog geen 30 euro per nacht. Ontbijt inbegrepen.

Enkel de weg naar ons verblijf vinden bleek niet vanzelfsprekend. Dus moest er binnenkort iemand boeken: stuur mij gerust een berichtje voor een routebeschrijving! 😉

 

Wat denk jij dat het hoogtepunt van Marrakech zal zijn?

Bezocht: december 2016
Duur: 5 dagen
Verblijf: Equity Point Hostel

 

Op zoek naar een zonbestemming zonder internationale reispas?

3 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *