Reistips

De ultieme lijst voor een Belgische staycation (59 tips!)

Een staycation in België is al ingeburgerd en blijft boomen. Veel van ons slaan dit jaar de buitenlandse reis over. Vrijwillig of noodgedwongen. Gelukkig is ons Belgenlandje een perfect vakantieland. Ik ging bij mijn volgers ten rade. Deze -volledig user generated- lijst verzamelt alle tips die ik toegestuurd kreeg.

Veel plezier met de lijst, laat je er zeker door inspireren! Heb jij suggesties om de lijst verder aan te vullen? Post het even als een reactie op dit bericht!

 

59 tips voor tijdens je staycation in België…

 

Limburg

  1. Fort Jonckholt (Bilzen)

    Hoelbeek. Niet veel Belgen zullen er al van gehoord hebben. Tenzij je van Bilzen bent. Vanuit Hoelbeek dorp start een wandeling naar Jonckholt. Geen kasteel, geen burcht, maar waarschijnlijk gewoon een onvoltooid fort. Tip van Anne Voets.

  2. De Vallei van Colen (Borgloon)

    Deze Colen hebben niks te maken met de kolen uit centraal Limburg. Rond het dorp Kerniel bij Borgloon vind je één van de mooiste landschappen van Limburg. Tip van kssssssssslt.

  3. Romeinse tempel (Tongeren)

    Wie Tongeren zegt, zegt Ambiorix. En wie Ambiorix zegt, zegt Romeinen. De oudste stad van België huisvest het Gallo-Romeins Museum, er zijn tal van tumuli in de buurt en er is zelfs een Romeinse tempel.

  4. Thor Park (Genk)

    De oude mijnsite van Waterschei heeft heel wat nieuwe functies gekregen. Hier vertrekken een aantal wandelingen voor de berggeiten onder ons. Het gerenoveerde mijngebouw is ook de moeite om eens langs binnen te bekijken. Tip van ga_eens_wandelen.

  5. Stiemervallei (Genk)

    De verborgen parel van Genk. Stiemeren langs de Stiemerbeek. Enkele mooie wandelpaden laten je onverwachte groene plekjes zien in de tweede stad van Limburg. Stroomafwaarts kom je in De Maten in Diepenbeek uit. Tip van Ga Eens Wandelen.

  6. Bosland (Lommel, Peer, Pelt en Hechtel-Eksel)

    Het nieuwe wandelwalhalla van Limburg. Enkele steden en gemeentes werken samen om sterker te staan qua natuur, erfgoed en toerisme. Tal van wandelmogelijkheden laten je de natuur van Noord-Limburg zien. Deze tip komt van de Ballasthoeve, een café slash camping in de gemeente Pelt.

  7. Brouwerij van Wilderen (Sint-Truiden)

    Ideaal te combineren met een bezoek aan Sint-Truiden of Zoutleeuw. Tip van het huis: ga voor de Kanunnik Tripel of de plaatselijke kriek. Tip van SarahBelle_nagelstudio.

  8. Wandelpaden rond Alden Biesen (Bilzen)

    Alden Biesen is internationaal gekend en gelauwerd. 4 wandelingen laten je het kasteel en het domein langs alle kanten zien. Mijn favoriet: het blauwe ruitje! Tip van Marth Wils.

  9. De Schans (Ham)

    De naam komt niet van de gekende wintersport, maar wel van een aarden fort waar mensen zich vroeger konden verschansen. Nu is het een groen stukje Ham met een leuk houten wandelpad. Tip van Lynn Van Baelen.

  10. Lavendelhoeve (Hasselt)

    Leven als een god in… Hasselt! In de Lavendelhoeve, een tip van fotografe Lynn Van Baelen, waan je je in de Provence. Een leuk daguitstapje voor in de zomer!

  11. Luysmolen (Bocholt)

    Een tip van een andere fotografe, Liesbeth Gavriilakis. De Luysmolen is een gezellige koffie-, ontbijt- en lunchbar in Bocholt, tussen de velden aan een mooie wandelroute. De zaak wordt uitgebaat door een jong koppel dat zelf het brood en de taarten bakt. In de zomer kan je hangmatten huren waarin je kan chillen met bijvoorbeeld een champagneontbijtje.

  12. De Oudsberg (Oudsbergen)

    Mogelijk leefgebied van onze wolvenvrienden August en co. Maar laat je daar niet door afschrikken. Op de grens van Opglabbeek en Meeuwen-Gruitrode ligt de grootste zandduin van Limburg. Een magnifieke plek om te gaan wandelen. Tip van Liesbeth Gavriilakis.

  13. Visvijver Papendaal (Zutendaal)

    Bemind recreatiedomein in Zutendaal, onbekend buiten het groene snoepje van Limburg. Erg populair bij zonsondergang! Tip van Hannelore Colla.

  14. Connecterra (Maasmechelen)

    Terrils, meren en bossen vol wild. Mogelijk het mooiste stukje Limburg, maar dat kan een Haspengouwer natuurlijk moeilijk toegeven. Je betaalt voor Connecterra een kleine entreesom. Sowieso z’n geld waard, zeker op de top van de terril. Tip van Lennart Tuts.

  15. Teuven (Voeren)

    Het hoogtste punt van Limburg, en volgens Laura Silvano ook het mooiste stukje Limburg. Het is in ieder geval een feit dat de Voerense heuvels ongeëvenaard zijn!

  16. Wandelen in het Jekerdal (Tongeren, Riemst en Bassenge)

    HUISTIP! Het kan in Lauw bij Tongeren, net over de taalgrens in Bassenge of weer op Vlaamse bodem in Kanne bij Riemst. De Jeker is een zijrivier van de Maas en heeft zich een mooi dal gemeanderd door de provincies Limburg en Luik.

  17. Kalverpad van Grote-Spouwen (Bilzen)

    HUISTIP! Een wandeling van 9,1 kilometer genoemd naar de inwoners van Grote-Spouwen. Door de dorpskern, langs het belangrijkste erfgoed van het dorp en door 2 natuurgebieden. Het Weerterbosje en de Molenbeemd. Lees hier meer over het Kalverpad.

  18. Het Warredal (Maaseik)

    HUISTIP! Instafamous door hun fotogenieke huisjes. Zeker de moeite, maar meer dan enkel die hippe hutten. Het hoogteparcours is voor de durvers van jong en oud. De vijver met zandstrand voor de chillers.

    Vlaams-Brabant

  19. Rock Werchter Route

    Niet rocken in Werchter in 2020, maar fietsen kan natuurlijk wel. Rock a bike, baby. Zo gaat dat liedje toch, he? Deze fietsroute van 33 kilometer doet niet enkel (Rock) Werchter aan, maar brengt je ook tot de rand van Leuven en tot bij de Plas van Rotselaar. Tip van Hendrik-Jozef Bisschop.

  20. Plas van Rotselaar

    Ik ken Rotselaar vooral als afrit op de E314. Volgens mij is dat zelfs de afrit om naar Werchter te gaan. De Plas van Rotselaar is één van de vele plassen die ontstonden door zandwinning om de E314 aan te leggen. Er zijn onder meer een strand, ligweide en zwemzones voorzien. Tip van Yannick De Pauw

  21. Wijngaardberg (Wezemaal)

    Afzien op de stevige Wezemaalse heuvels. Dat vraagt om een drankje. Gelukkig is de Wijngaardberg ook letterlijk een berg met wijngaarden. Kies hier dus maar voor een streekwijntje in plaats van een streekbiertje. Tip van Hendrik-Jozef Bisschop.

  22. Kasteel van Horst (Holsbeek)

    Oei, Holsbeek is nog zo’n gemeente die ik enkel ken als afrit van de E314. Midden tussen door groen, ingesloten door water en de thuisbasis van De Rode Ridder. Horst heeft aantrekkingskracht. Het kasteel is jammer genoeg niet toegankelijk voor bezoekers, maar een ommetje is toch de moeite waard. Tip van Hendrik-Jozef Bisschop.

  23. Chartreuzebos (Holsbeek)

    70 hectaren aan bosplezier en ongeveer evenveel kilometers aan wandelplezier. Op een steenworp ligt ook het Lindenbos. Opgepast voor het heksenhuisje! Tip van Trage Gazelle

  24. Arboretum van Tervuren

    Groener dan hier zal het in de Brusselse rand niet worden. Het Arboretum van Tervuren bevat meer dan 400 boomsoorten. Het arboretum bestaat eigenlijk uit verschillende bossen, telkens met bomen uit een bepaalde regio van het noordelijk halfrond. Tip van Heleen De Clercq.

  25. Historisch centum Zoutleeuw

    Getipt door een schepen van de stad. Hij haalt terecht aan dat Zoutleeuw meer is dan enkel het gekende domein Het Vinne. In het centrum van de kleine stad vind je een mooi historisch stadhuis en de Sint-Leonarduskerk terug. De Kleine Gete zorgt voor wat verkoeling in de zomer.

  26. Plantentuin van Meise

    Nog een tip van fotografe Lynn Van Baelen. Een tip die aansluit bij het Arboretum van Tervuren. Deze plantentuin die dateert van voor de Belgische onafhankelijkheid bezit meer dan 18.000 plantensoorten. Ik zou er door de bomen het bos niet meer zien.

  27. Street Art in Leuven

    Altijd leuk, de alternatieve kant van een stad. Het kleurt de stad en werpt vaak ook een blik op de maatschappelijke thema’s die er leven. Op deze kaart vind je een goed overzicht van alle street art in Leuven. Tip van Trage Gazelle.

  28. Abdij van Park (Heverlee)

    Een abdij doet me aan bier denken. En wat een geluk: na ongeveer 200 jaar wordt er weer gebrouwen in de Norbertijnenabdij van Park. Laat de Libertus smaken! Maar vergeet ook niet dat de abdij nog steeds in gebruik is en dus vooral een plek van bezinning is. Op het kerkhof liggen onder meer Gaston Eyskens en Zjef Vanuytsel begraven. Tip van Trage Gazelle.

  29. Heverleebos en Meerdaalwoud (Heverlee)

    De groene long van Leuven en het grootste loofbos van Vlaanderen. Meer overtuiging is er niet nodig, denk ik? En anders lees je het artikel van Soms Ook Heimwee over kamperen in het Meerdaalwoud maar eens! Wederom een tip van Trage Gazelle

  30. Vlooyberghtoren (Tielt-Winge)

    HUISTIP! Wereldberoemd in het Vlaamse televisieland en al heel wat watertjes (of brandjes?) doorzwommen. Zeker een tussenstop in Tielt-Winge waard.

    Antwerpen

  31. Rubenshuis (Antwerpen)

    Peter Paul Rubens. We maken er om chauvinistische redenen even een Antwerpenaar van. In zijn stadspaleis ontdek je alles over zijn leven en zijn werk. Tip van Marieke Lagrou.

  32. Middelheimpark (Antwerpen)


    Kunst in het park. Middelheim is niet enkel een park, maar een museumgevoel krijg je er ook niet. Best wel moderne kunstwerken (tot zover kan ik ze benoemen) sieren dit park ten zuiden van Antwerpen. Misschien moet ik mij toch maar eens in het benoemen van die kunst gaan verdiepen.

  33. Terras van Bar Makadam (Mechelen)

    Zelfverklaard het beste biercafé van Mechelen. Volgens mijn bronnen het leukste terrasje van de stad. Nog een extra reden om Mechelen te bezoeken dus. Begin voor mij al maar een Tank 7 te tappen! Tip van Katlijn Nuyts.

  34. Begijnhoven van Lier en Hoogstraten

    Het ene begijnhof is één van de oudste en grootste begijnhoven van het land, het andere is dan weer klein en misschien wel het gezelligste. Werelderfgoed om te koesteren. Tip van Marieke Lagrou.

  35. Belse bossen (Geel)

    HUISTIP! Verscholen tussen Meerhout, Mol en Geel vind je de Belse Bossen. Een rustig wandelgebied met onverwachte wending: een miniwoestijn met verschillende landduinen. Aan de rand van de Belse Bossen ligt sterrenrestaurant La Belle

  36. Kabouterberg (Kasterlee)

    HUISTIP! Dit is echt een tip voor onze kaboutertjes en hun grotemensenvriendjes. Aan de rand van Kasterlee zorgt de kabouterberg voor een speelse wandeling voor alle leeftijden.

    Oost-Vlaanderen

  37. Kravaalbos (Aalst)

    Het begint op te vallen. Best wel wat bossen in Vlaanderen. Maar te veel kan natuurlijk niet. Het Kravaalbos in Aalst telt 80 hectaren aan bos. Er zijn 3 wandellussen uitgestippeld voor wandelaars. Tip van Geotripper.

  38. Honegem (Aalst)

    Wederom bedankt voor de tip Geotripper. Hier kan ik me weer helemaal verliezen in mijn natuurobsessie voor knotwilgen en -vooral- hagen. Het droge voetenpad is geschikt voor kinderwagens!

  39. De Gerstjens (Aalst)

    Zo, nu zullen we alle natuur in Aalst wel gehad hebben zeker. Menselijke natuurpracht zoals bij Aalst carnaval niet inbegrepen. Kleiner dan bovenstaande tips, maar evenzeer met prachtige wandelpaden en als extra troef een speelbos. Tip van Geotripper.

  40. Neigembos (Ninove)

    Vergis je niet. Hier is het neig klimmen geblazen. Tip van Geotripper.

  41. Verborgen tuin van de Sint-Pietersabdij (Gent)

    Oases van rust. Dat zijn de plekjes waar ik op tijd en stond naar op zoek ga in een stad. Gent bezit zo enkele oases, met de tuinvan de Sint-Pietersabdij als beste voorbeeld. Tip van Marieke Lagrou.

  42. Centrum Ronde van Vlaanderen (Oudenaarde)

    HUISTIP! Niet enkel een must om eens met Freddy Maertens te kunnen praten. Je weet wel, tweevoudig wereldkampioen en winnaar van de Vuelta. Het museum is een leuk belevingscentrum. Extra kleren meenemen is aangeraden, want na de virtuele beklimming van de Paterberg ben je nat. Nadien kan je bekomen met een spaghetti Boonenaise en een Kwaremont.

    West-Vlaanderen

  43. De wilde duinen van Bredene

    Als kind wou ik nooit de zee in. Ik wou door de duinen klauteren. Lekker veel zand in m’n schoenen en snijwonden aan m’n handen door het duinengras. Dankzij deze tip van Yannick De Pauw (reisblogger Soms Ook Heimwee) weten we nu dat Bredene the place to be is. Hij schreef er een mooi artikel over.

  44. Ijsje bij Frederics (Kortrijk)

    Frederics in Kortrijk is een begrip. De succesformule? Ijsje gaan halen in de Lange Steenstraat, naar de kaaien wandelen en daar je ijsje verder opeten. Succesvolle zomeravond gegarandeerd. Tip van Elke Hoogmartens

  45. Spijkerpad Lange Munte (Kortrijk)

    Een wandelroute ontwikkeld door (en eigenlijk ook voor) de inwoners van Kortrijk zelf. Een spijkerroute klinkt misschien een beetje als een spijkerbed, maar in feite is de wandeling gewoon gemarkeerd met spijkers op de grond. Tip van Elke Hoogmartens

  46. Steegjessteptocht (Kortrijk)

    Kortrijk heeft een schitterende binnenstad. En Kortrijk is hip. De combinatie? Steppen door de binnenstad. Wederom een tip van Elke Hoogmartens.

  47. Iconische foto à la Briek (Kortrijk)

    You had me at Briek. Een leuke marketingstunt van Omer: doe een iconische foto van Briek Schotte met een glas Omer na voor Café Sportwereld in Bellegem, vlakbij de brouwerij van Omer.

  48. Duits kerkhof van Vladslo

    Belangrijk. Zo durf ik deze tip van Marieke Lagrou zeker te noemen. We staan niet altijd stil bij het feit dat onze directe voorouders vreselijke tijden hebben meegemaakt. Het Duits kerkhof van Vladslo is een erg mooie plek, maar trek bij voorkeur een verlengd weekend of een midweek uit om de Westhoek te bezoeken.

  49. Streert art in Oostende

    Zie Leuven, maar dan in Oostende. Maar dan toch helemaal anders. En met de fiets doen in plaats van te voet! Tip van Marieke Lagrou.

  50. James Ensorhuis (Oostende)

    Oostende is Ensor en Ensor is Oostende. Eén van de belangrijkste Belgische kunstenaars ooit had -en heeft nog altijd- zijn thuis in Oostende. Een toegangsticket tot het vernieuwde museum kost maximum 12 euro. Tip van Marieke Lagrou

  51. Historisch centrum van Diksmuide

    HUISTIP! Diksmuide, de stad van de Ijzertoren. En van een mooi historisch centrum met prachtige Grote Markt en gezellig begijnhof.

    Brussel

  52. Villa Empain

    Deze verborgen parel is een tip van blogster Trage Gazelle. Ze schreef er eerder al een artikel over. Toegang tot Villa Empain kost 10 euro, maar op de eerste woensdag van de maand is het helemaal gratis.

  53. Dudenpark (Vorst)

    HUISTIP. Groundhoppers onder ons kennen dit park van het stadion van Union. In dit park met grote hoogteverschillen kan je glimpen van de Brusselse skyline opvangen.

  54. Ethiopische lunch bij Toukoul

    HUISTIP. Een echte Afrikaanse ervaring vol onbekende smaken en teksturen. Pikant betekent ook écht pikant!

    Wallonië

  55. De boomhutten bij de Grotten van Han (Han-sur-Lesse)

    Slapen in boomhutten met zicht op Europees topwild. Gezellig in de slaapzak kruipen en dan maar oefenen hoe je przewalskipaard precies uitspreekt. Toptip van Yannick De Pauw. Lees hier zijn ervaringsverslag. 

  56. Ninglinspo en de rest van de Ardennen

    De Belgische plaatsnaam die het minst Belgisch klinkt. Ninglinspo staat voor de natuurpracht die we met de Ardennen associëren. De plaats is al een hype op Instagram aan het worden, dus hoog tijd om ook naar de rest van de Ardennen te trekken. Tip van Geotripper

  57. Waterloo & Waver

    HUISTIP. Waver samen met Aarlen de minst sexy provinciehoofdstad. Ik herinner me één attractie in de Waals-Brabantse hoofdplaats: een standbeeld van een jongen met blote poep. Gelukkig is Waterloo nabij, voor een meer geletterde activiteit: Waterloo 1815.

  58. Bergen

    HUISTIP. Gewoon een heel gezellige, onderschatte stad. Naast een stadswandeling langs de Grote Markt en het belfort zou ik zeker een bezoek aan het Mundaneum aanraden.

  59. Doornik

    HUISTIP. Historische één van de toppers van ons land. De geboorteplaats van bijvoorbeeld Clovis en Rogier van der Weyden. Zet hier een marketingmachine op en we zitten met een extra topbestemming in Henegouwen.

7 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *