Zuid-Amerika

Boliviaanse bussen overleven in 7 stappen

De Boliviaanse bussen bus. Het is een fantastisch en goedkoop transportmiddel tijdens mijn reis door Peru en Bolivia. Maar in Bolivia is het toch nog net iets avontuurlijker dan in Europa. Kom een Boliviaanse busreis heelhuids door met deze tips.

1. Lees op voorhand wat reviews

Een bloedserieuze tip. We hebben er zelf geen ervaring mee, maar er worden vaak verhalen verteld over dronken en/of levensgevaarlijke chauffeurs. Nee, bedankt.

2. Krimp een beetje

Bolivianen zijn kleiner dan de gemiddelde Europeaan. De Boliviaanse bussen zijn op maat van Bolivianen en niet op maat van Europeanen. Mensen die groter zijn dan 1,80 meter kunnen in de problemen komen.

3. Kijk ‘s nachts niet naar buiten

Of je zal de rest van de rit de slaap niet meer vatten. Bochten worden naar hartenlust afgesneden, snelheidsbeperkingen worden gezien als richtlijnen. Als je toch niet kan slapen blijf je best op het scherm van je smartphone of e-reader.

4. Voorzie voldoende eten en drinken

Als je pech hebt, krijg je geen eten op de bus. Als je nog meer pech hebt, krijg je twee halfkoude kippennuggets, slappe frietjes en een plastieken lepel om dit feestmaal binnen te spelen.

Voorzie zelf dus iets om te eten en te drinken. Neem zeker genoeg drinken mee. Een halve liter bleek ruim onvoldoende voor een busrit van 15 uur.

5. Vermijd de nationale feestdag

Want als je net tijdens een ceremonie aan de grensovergang bent, sta je daar een half uur met je duimen te draaien omdat de grens gesloten is. De Boliviaanse nationale feestdag wordt op 6 augustus gevierd.

Grensovergang Bolivia Peru
Een gesloten grensovergang tussen Bolivia en Peru.

6. Laagjes aantrekken

’s Nachts kan het koud worden in de bus. We hebben ons meermaals moeten wapenen tegen een ijskoude wind die door kieren en spleten tot binnen wist te komen. Vermijd daarom een plaats bij het raam op een nachtbus. Overdag kan de temperatuur dan weer tropisch hoog oplopen. Voorzie dus laagjes.

7. Verwacht het onverwachte

Zoals in het pikkedonker uit de bus moeten om een zijarm van het Titicacameer over te steken per boot. Iedereen moet uit de bus omdat de bus anders te zwaar is voor de overzetboot. Wat was ik blij toen ik dat nieuws hoorde.

Lees hier meer over mijn reis door Peru en Bolivia:

 

 

5 reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *